“Država treba preuzeti odgovornost za tragediju i slabe karike u sustavu socijalne skrbi”

Povodom pogibije šest osoba u požaru u doma za starije i nemoćne u Andraševcu, Zaklada za ljudska prava i solidarnost -Solidarna u subotu je poručila da država treba preuzeti odgovornost za tragičnu nesreću koja se dogodila u sustavu socijalne skrbi.

“Duboko suosjećamo s patnjom i boli žrtava ove tragične nesreće i tugujemo zbog gubitka njihovih života. Stojimo na raspolaganju obiteljima žrtava ukoliko ocijene da im možemo pomoći. Država treba svoju odgovornost iskazati žurnim utvrđivanjem i otklanjanjem uzroka ove tragične nesreće, pružanjem podrške i obeštećenja obitelji žrtava  te sankcioniranjem svih odgovornih, uključujući i one u lancu nadzora”, priopćili su iz Zaklade Solidarna.

U ovom slučaju, ističu, to se odnosi na više državnih institucija – Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Državni inspektorat, Državno odvjetništvo, Vladu, Hrvatski sabor i Pučku pravobraniteljicu.

“Ova tijela imaju zakonodavne i nadzorne ovlasti i odgovornosti za osiguranje primjene propisanih sigurnosnih standarda i standarda kvalitete socijalnih usluga u ukupnoj mreži domova za starije i nemoćne osobe, bez kojeg su tipa, tko ih financira te da li su javni ili privatni”, naglasili su.

Stoga izjavu državne tajnice Ministarstva demografije Marije Pletikose da isto nije nadležno za privatne staračke domove obiteljskog tipa ocjenjuju netočnom i nadaju se da se radi o grešci nerazumijevanja, a ne o odricanju političke odgovornosti nadležnog Ministarstva.
Predlažu da se vođenje istrage o tome je li zakazao nadzorni sustav u sustavu socijalne skrbi povjeri Pučkoj pravobraniteljici kao neovisnoj instituciji koja odgovara Hrvatskom saboru.

“Istraga treba detektirati slabe karike u sustavu inspekcijskog nadzora i primjene standarda kvalitete i sigurnosti socijalnih usluga za stare i nemoćne i to s fokusom na kontroverznu problematiku obiteljskih domova i udomiteljstva odraslih osoba, o čemu trebaju što prije raspravljati Vlada i Sabor”, poručili su iz Zaklade za ljudska prava i solidarnost -Solidarna.

U požaru u Domu za starije i nemoćne osobe “Zelena oaza” u Andraševcu, kod Oroslavlja, koji je buknuo jutros poslije 5 sati, poginulo je šest ljudi. Vatrogasci su odmah izašli na teren, no izgorjela je pomoćna zgrada toga Doma.

Ministrica demografije Vesna Bedeković, koja je u subotu posjetila Andraševec, izrazila je sućut obiteljima stradalih i rekla da je taj dom za starije i nemoćne “Zelena oaza” privatna ustanova te da takvim ustanovama dozvole za rad izdaju županije. Ministarstvo je, kazala je, osiguralo žurni privremeni smještaj za svih 21 korisnika korisnika te institucije koji se nalaze u susjednoj zgradi.

„Ovdje se radi o privatnoj ustanovi, privatnoj instituciji, dakle za ovakve vrste privatnih domova dozvole za rad izdaju županije. Ništa više od ovoga ne mogu reći. Očevid je još uvijek u tijeku, moramo pričekati da završi i kad budemo imali sve relevantne podatke i sve relevantne činjenice, onda ćemo moći nešto više reći”, rekla  je, uz ostalo, Bedeković.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Martina Gregurović Šanjug izvijestili su da je dozvola za rad izdana za manji broj korisnika nego što ih se nalazilo u domu u vrijeme požara.

Na požarište Staračkog doma u Andraševcu  u subotu ujutro došli su i premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji su izrazili sućut obiteljima stradalih u toj tragediji. Premijer je rekao da Vlada u ovom mandatu još nije bila suočena s tragedijom ovakvih razmjera.

“Ne mogu vam reći ništa više, pričekat ćemo da nadležne službe koje su ovdje proteklih nekoliko sati obave svoj posao. Sve više od toga bilo bi spekuliranje”, kazao je Plenković okupljenim novinarima.

Sućut obiteljima stradalih izrazila je i predsjednica države Kolinda Grabar- Kitarović. “Očekujem kako će nadležne institucije učiniti sve da bi pomogle obiteljima poginulih i sanirale posljedice nesreće”, napisala je na Twitteru.

Komentiraj