Društvo psorijatičara Hrvatske naglašava važnost pravovremene i adekvatne terapije

Mare Milin, VectorStock

“Shvatite psorijazu ozbiljno” slogan je kojim ove godine krovna svjetska udruga oboljelih od psorijaze IFPA obilježava 29. listopad, Svjetski dan psorijaze.

Društvo psorijatičara Hrvatske predstavlja javnozdravstvenu kampanju „Mi možemo sve“. Cilj ove javnozdravstvene kampanje je upozoriti i podsjetiti oboljele i širu javnost kako je pravovremena i adekvatna terapija dostupna i visokoučinkovita.

Bez adekvatne, pravovremene i dostupne terapije, oboljeli od psorijaze suočavali su se s nizom problema u partnerskim i obiteljskim odnosima te u profesionalnom životu. Zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom svoje kože gotovo svaki drugi oboljeli trebao je podršku, a kod svakog četvrtog oboljelog, psorijaza je utjecala i na profesionalni život.

Nina Vojnić, Predrag Strunić, Andrija Dragija i Inka Marinić godinama se bore s psorijazom i zaštitna su lica ove javnozdravstvene kampanje kojoj je cilj osvijestiti i oboljele i širu javnost kako oboljeli uz terapiju mogu sve.

FOTO: VectorStock

Svi oni osjećaju da mogu sve što prije nisu mogli zahvaljujući efikasnoj i učinkovitoj terapiji. Pravovremeno uvedena terapija bitno određuje tijek bolesti i uzročno posljedično stvaranje invaliditeta kod psorijatičnog artritisa te uključenost ili isključenost pojedinca iz društva.

Važnost ove kampanje i poruke koju prenosi prepoznali su i poznati hrvatski glumac Amar Bukvić, radijska voditeljica i pjevačica Gina Victoria Damjanović, kantautorica i glumica Elis Lovrić te radijska voditeljica Katarina Moškatelo. Svi oni se slažu kako je sudjelovanje u ovakvim projektima nužno kako bi se šira javnost upoznala s problemima oboljelih, ali i mogućnostima liječenja.

Autor fotografija za kampanju je poznata fotografkinja Mare Milin, a video autorski potpisuje Marko Gregurić/Stav studio.

Komentiraj