‘Društvo mrtvih pjesnika’ premijerno prikazan prije 33 godine. Omiljeni Robin Williams glumio je predanog i neobičnog profesora

Društvo mrtvih pjesnika (Dead Poets Society) je američka drama koju je režirao Peter Weir, a u kojoj je glavnu ulogu ostvario Robin Williams. Film je svoju premijeru imao 2. srpnja 1989. godine.

Radnjom smještena u konzervativnu i aristokratsku akademiju Welton u državi Vermont 1959. godine, priča je to o profesoru engleskog jezika koji inspirira svoje učenike poezijom. Film je bio veliki kritički uspjeh i nominiran je za mnoge filmske nagrade. Scenarij je napisao Tom Schulman, a temeljen je na njegovom vlastitom životu u akademiji Montgomery Bell u Nashvilleu (država Tennessee).

Sramežljivi Todd Anderson (Ethan Hawke) poslan je u školu u kojoj je njegov brat svojevremeno proglašen najboljim i najpopularnijim učenikom svoje generacije. Toddov cimer, Neil (Robert Sean Leonard) je očigledno bistar i popularan, no svejedno pod prevelikim utjecajem svog oca. U školu dolazi novi profesor engleskog jezika (Robin Williams), te njih dvojica s nekolicinom svojih prijatelja razvijaju drugačiji i poseban odnos s njim.

Profesor Keating ispriča im priču o Društvu mrtvih pjesnika i potiče ih da budu drugačiji, ne mire se s postojećim stanjem i na svoj način gradi njihovu ljubav prema poeziji i životu. Svaki od njih pronaći će svoj način na koji će se izraziti, a njihovi životi zahvaljujući predanom i neobičnom profesoru postaju zauvijek drugačiji.

Komentiraj