Društvo Bosch kreće s masovnom primjenom vodika: tehnologija za klimatski neutralne tvornice i promet bez ugljika

Društvo Bosch pridružuje se pokretu za razvoj gospodarstva temeljenog na vodiku

  • Društvo Bosch pustit će u rad prvi ciklus proizvodnje vodika za integrirane sektore u svojem glavnom postrojenju na principima Industrije 4.0 u Homburgu.
  • Zajedno s društvom Maximator Hydrogen, Bosch Rexroth otvorit će 4000 stanica za punjenje vodikom diljem svijeta do 2030. godine.
  • Društvo Bosch opremit će probnog kupca, društvo Telekom, stacionarnim gorivim ćelijama.
  • Društvo Bosch želi razvijati komponente za elektrolizatore koji proizvode vodik.
  • Društvo Bosch osnovat će projektnu jedinicu koja će pripremati aktivnosti povezane s vodikom za masovnu proizvodnju.
  • Hannover Messe: društvo Bosch predstavit će tehnologiju za primjene vodika na industrijskoj razini.

Društvo Bosch daje svoju potporu pokretu za razvoj gospodarstva temeljenog na vodiku: „Na putu prema klimatski neutralnoj budućnosti moramo omogućiti energetski intenzivnim industrijama prelazak na obnovljive izvore energije. Vodik će biti ključni element sigurnosti opskrbe”, rekao je Rolf Najor, član uprave društva Bosch i voditelj proizvodne tehnologije koji je odgovoran za industrijsku tehnologiju. Društvo Bosch može ponuditi tehnologiju koja je potrebna kako bi se vodik upotrebljavao u raznim sektorima. Društvo razvija gorive ćelije za mobilne i stacionarne primjene, oprema stanice za punjenje vodikom kompresorima i proizvodi vodik u vlastitim postrojenjima. Osim toga, društvo Bosch planira ući u sektor komponenata elektrolizatora. „Tehnologije temeljene na vodiku prenosimo iz laboratorija u industrijsku praksu – na ceste i u tvornice”, rekao je Najork. Putem novoosnovane projektne jedinice društvo Bosch stavlja svoju stručnost u području vodika na raspolaganje drugim društvima. Svoje će aktivnosti povezane s vodikom predstaviti na sajmu Hannover Messe od 30. svibnja do 2. lipnja.

Ugljično neutralna proizvodnja: prvi ciklus proizvodnje vodika u Homburgu

U svojem glavnom postrojenju na principima Industrije 4.0 u Homburgu u Njemačkoj društvo Bosch pokazuje kako bi ciklus proizvodnje vodika mogao izgledati u tvornici budućnosti. Elektrolizator proizvodi zeleni vodik s pomoću obnovljive energije. Taj će se vodik zatim upotrebljavati u proizvodnim postupcima i mobilnosti, a vozila s gorivim ćelijama pune se vodikom koji je već komprimiran s pomoću tehnologije društva Bosch. Stacionarna goriva ćelija koju je razvilo društvo Bosch pretvara vodik u toplinu i električnu energiju za industrijske postupke. Tokovima energije u postrojenju upravlja se u skladu s potražnjom s pomoću softvera za Industriju 4.0 društva Bosch. Energetska platforma već se upotrebljava u više od 120 postrojenja društva. Otprilike 90 % svjetske potrošnje energije društva Bosch otpada na proizvodne postupke. To stavlja društvo u povoljniji položaj: „Neprestano poboljšavamo svoj ugljični otisak. Kao naše glavno postrojenje na principima Industrije 4.0, Homburg igra vodeću ulogu u našoj svjetskoj proizvodnoj mreži. Sustavno smanjujemo lokalnu potrošnju energije, a tu energiju proizvodimo iz obnovljivih izvora koliko god je to moguće. Moramo podešavati obje te varijable,” rekao je Najork.

 

Photo/Bosch

Stanica za punjenje vodikom: društvo Bosch ulazi u partnerstvo s društvom Maximator Hydrogen

Rješenje za komprimiranje vodika za stanice za punjenje, spremnike i cjevovode koje su razvili društva Bosch Rexroth i Maximator Hydrogen također će se isprobati u postrojenju u Homburgu. Društva Bosch Rexroth i Maximator Hydrogen žele učiniti tu tehnologiju dostupnom za 4000 stanica za punjenje vodikom do 2030. godine. Tada bi jedna od tri postaje za punjenje vodikom u svijetu bila opremljena komponentama društva Bosch. „Industrija postavlja temelje za klimatski neutralnu budućnost. Industrijska tehnologija društva Bosch isporučit će ključne komponente za međusektorsku, ekološku transformaciju gospodarstva i društva”, rekao je Najork. Društvo Bosch Rexroth oprema kompresore vodika skalabilnim rješenjima sustava za koje nije potrebno puno održavanja s elektrohidrauličnim pogonima, energetskom elektronikom i automatskim izmjenama brtvi. Asortiman društva trenutačno obuhvaća pogonske jedinice od 75 do 250 kilovata. To operatorima stanica za punjenje daje povoljan izbor kada se upuštaju u tehnologiju vodika, kao i priliku da rješenja prilagode svojim potrebama. U usporedbi s ostalim opcijama dostupnima na tržištu novi kompresori bazirani na spremnicima mogli bi operatorima prepoloviti ukupne troškove vlasništva. Na taj način društva Bosch i Maximator Hydrogen uvelike pomažu ekonomičnoj uporabi zelenog vodika – u osobnim automobilima, gospodarskim vozilima, autobusima i vlakovima.

Distribuirana proizvodnja energije: gorive ćelije za sigurnost opskrbe

Potražnja za energijom raste. Jedan od izazova u tome promjenjiva je dostupnost obnovljivih izvora energije. Tu mogu pomoći stacionarne gorive ćelije s čvrstim oksidima. Distribuirane mikroelektrane fleksibilno se upotrebljavaju tamo gdje se energija zapravo troši, što ih čini idealnima za učinkovitu proizvodnju energije za industriju. U postrojenju u Homburgu sustav gorivih ćelija sada će se upotrebljavati u ciklusu proizvodnje vodika za integrirane sektore. U društvu Power & Air Solutions, podružnici društva Telekom , tehnologija gorivih ćelija društva Bosch prvi se put upotrebljava za napajanje podatkovnog centra. Zajedno s kineskim proizvođačem automobila Weichai i njegovim tehnološkim partnerom Ceres Power, društvo Bosch planira staviti gorive ćelije s čvrstim oksidima na kinesko tržište. Sve u svemu, sada se upotrebljava više od 50 stacionarnih gorivih ćelija društva Bosch na lokacijama društva i njegovih kupaca. Svaki od ovih sustava povezan je s internetom stvari. Tijekom cijelog životnog ciklusa gorivih ćelija podaci se unose u oblak. Tako nastaju digitalni blizanci koji omogućavaju praćenje pojedinačnih sustava u stvarnom vremenu. Društvo Bosch planira pokrenuti proizvodnju stacionarnih gorivih ćelija 2024. godine. Proizvodnja će se odvijati na tri lokacije društva Bosch u Njemačkoj: u Bambergu, Homburgu i Wernauu.

 

Photo/Bosch

Proizvodnja vodika: društvo Bosch ulazi u sektor elektrolizatora

Društvo Bosch u budućnosti namjerava ne samo isporučivati tehnologiju za komprimiranje vodika i pretvaranje u električnu energiju s pomoću gorivih ćelija nego i sudjelovati u proizvodnji vodika. Društvo sada planira početi razvijati komponente za elektrolizatore . Te jedinice upotrebljavaju električnu energiju kako bi izazvale kemijsku reakciju koja razlaže vodu na vodik i kisik. Ako se električna energija dobiva iz obnovljivih izvora, krajnji je proizvod „zeleni vodik”. Društvo Bosch namjerava do kraja desetljeća uložiti do 500 milijuna eura u masovnu proizvodnju i marketing ključne komponente za proizvodnju vodika elektrolizom: sklopa. Ti se sklopovi kombiniraju s energetskom elektronikom, senzorima i upravljačkim jedinicama kako bi se dobili pametni moduli koji su namijenjeni za razne izlazne snage, veličine i primjene i koji se mogu povezati s oblakom i servisirati putem njega. Društvo se Bosch nada da će svoje pametne module staviti na tržište 2025. godine, a početna pilot- postrojenja bit će opremljena modulima sljedeće godine. Planira uspostaviti partnerstva duž cijelog lanca vrijednosti tijekom razvoja ove tehnologije kako bi što brže moglo ponuditi proizvode spremne za proizvodnju.

 

Photo/Bosch

Razvoj projekata povezanih s vodikom: društvo Bosch osnovalo je projektu jedinicu

Društvo Bosch igra istaknutu ulogu u uspostavljanju gospodarstva temeljenog na vodiku i aktivno podupire prelazak na alternativnu energiju. Upotrebljava iskustvo i stručnost koju je steklo u masovnoj proizvodnji i digitalizaciji održivih tehnologija te ih čini dostupnima partnerima i kupcima. U tom je kontekstu društvo Bosch uspostavilo jedinicu koja pokreće i razvija projekte povezane sa zelenim vodikom te okuplja različite dionike. Jedan od prvih projekata povezanih s vodikom u projektnoj jedinici je  H2Giga. Cilj projekta koji je financiralo njemačko savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja projektiranje je moćnih, izdržljivih i skalabilnih elektrolizatora – uključujući digitalne blizance koji simuliraju korake postupaka u proizvodnji, postavljanju i održavanju.

 

Grupa Bosch vodeći je svjetski dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 402 600 zaposlenika diljem svijeta (podaci od 31. prosinca 2021.). Društvo je ostvarilo prodaju od 78,7 milijardi eura u 2021. godini. Djelatnosti grupe podijeljene su u četiri poslovna područja: Rješenja za mobilnost, Industrijska tehnologija, Potrošačka roba i Energetska i graditeljska tehnologija.
Kao jedan od vodećih pružatelja interneta stvari, Bosch nudi inovativna rješenja za pametne domove, Industriju 4.0 i povezanu mobilnost. Bosch teži viziji mobilnosti koja je održiva, sigurna i uzbudljiva. Bosch primjenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i vlastitom oblaku za internet stvari kako bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rješenja iz više domena. Strateški cilj Grupe Bosch olakšati je povezani život proizvodima i rješenjima koja ili sadržavaju umjetnu inteligenciju (UI) ili su razvijena ili proizvedena s pomoću nje. Inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života diljem svijeta. Ukratko, Bosch proizvodi „Tehnologiju za život”. Grupa Bosch sastoji se od društva Robert Bosch GmbH i otprilike 440 podružnica i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje te prodajni i servisni partneri društva Bosch pokrivaju gotovo sve zemlje svijeta. S više od 400 lokacija širom svijeta Grupa Bosch od prvog je tromjesečja 2020. ugljično neutralna. Osnova rasta društva u budućnosti njezina je snaga inovacije. Na 128 lokacija diljem svijeta Bosch zapošljava oko 76 100 zaposlenika u istraživanju i razvoju, od kojih je više od 38 000 programskih inženjera.

Društvo je 1886. godine u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861. – 1942.) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku”. Posebna struktura vlasništva društva Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu Grupe Bosch i omogućuje joj dugoročno planiranje i poduzimanje znatnih početnih investicija s ciljem osiguranja budućnosti društva. Ukupno 94 % udjela u društvu Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Ostatak poslovnih udjela u vlasništvu je društva Robert Bosch GmbH i korporacije u vlasništvu obitelji Bosch. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG.

Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust.

 

Komentiraj