epa

Drugi krug predsjedničkih izbora u Kolumbiji

Birališta za drugi krug kolumbijskih predsjedničkih izbora otvorena su u nedjelju, a najizgledniji kandidat za novog šefa države je prvak tvrdog krila desnice Ivan Duque.

Novi će predsjednik zamijeniti dosadašnjeg Juana Manuela Santosa, a glavni je protukandidat Duqueu ljevičar Gustavo Petro. Radi se o prvim predsjedničkim izborima nakon potpisivanja mirovnog ugovora s bivšom gerilom FARC-om.

“Ostavljamo zemlju koja gradi mir i u kojoj nema FARC-a”, istaknuo je predsjednik na odlasku Juan Manuel Santos (66) koji se nakon dvaju uzastopnih mandata više ne može kandidirati. Bio je na vlasti od 2010. i potaknuo je potpisivanje mirovnog ugovora za koji je dobio Nobelovu nagradu za mir, ali i rekordnu nepopularnost od 80 posto u toj zemlji sa 49 milijuna stanovnika.

Premda je mirovnim ugovorom zaustavljen oružani sukob s FARC-om (Kolumbijske revolucionarne naoružane snage) koji je danas postao politička stranka, Kolumbija je suočena s korupcijom i porastom nejednakosti i teško izlazi iz tog najduljeg sukoba na tlu Amerike. Zemljom i dalje haraju naoružane skupine koje se bore za prevlast u krijumčarenju droge u uporištima bivše gerile.

Duque (41), neiskusan u politici, osvojio je u prvom krugu 27. svibnja 39,14 posto, a Petro (58), bivši gradonačelnik Bogote i bivši pripadnik raspuštene skupine M-19, 25,08 posto.

Prvi krug izbora obilježila je izlaznost od 53,9 posto što je za Kolumbiju iznimno visoko jer od 36 milijuna upisanih birača obično glasuje manje od polovine.

Ako pobijedi, Ivan Duque će biti najmlađi kolumbijski predsjednik od 1872. i “doći će u Kongres s veoma jakom koalicijom”, rekao je Andres Ortega s Državnog sveučilišta. Desnica u Kongresu ima većinu nakon parlamentarnih izbora održanih u ožujku.

FARC je pak odustao od predsjedničkih izbora pošto je na parlamentarnima pretrpio gorak poraz ne dosegnuvši ni 0,5 posto glasova potrebnih za dobivanje više od deset zastupničkih mjesta, koliku mu je zajamčeno ugovorom.

Zauvijek okrenuti stranicu bratoubilačkog rata u kojemu je izginulo, nestalo i raseljeno najmanje osam milijuna ljudi, bit će glavna zadaća budućeg predsjednika koji dužnost preuzima 7. kolovoza kada Kolumbija obilježava Dan neovisnosti.

Komentiraj