DORH optužio načelnika Općine Perušić za prijetnje i povredu djetetovih prava

Protiv načelnika Općine Perušić Ivice Turića  podignuta je optužnica zbog kaznenih djela prijetnje i povrede djetetovih prava, objavio je DORH nakon provedenog istaživanja kaznene prijave da je u kolovozu ove godine pištoljem prijetio djeci kod romskog naselja u Perušiću.

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću izvijestilo je da se hrvatski državljanina (1959.) “tereti da je 9. kolovoza 2020. g. na području općine Perušić, s ciljem da uplaši 8-godišnje i 12-godišnje dijete, uputio im riječi prijetnje i razne psovke, a potom iz pištolja ispalio tri hica u zrak, što je kod djece izazvalo osjećaj straha”.

Načelnika Općine Ivicu Turića (HDZ) se također tereti da je potom, u cilju da uplaši njihovu majku i baku, kroz otvoreni prozor automobila prema njoj usmjerio cijev pištolja i zaprijetio joj smrću.

Optužnicom se precizira da se Turića tereti “za ozbiljnu prijetnju” i to po posebnom članku, jer je prijetnju počinio u obavljanju javne ovlasti i s njom povezanog položaja.

Predviđena kazna za to djelo je od šest mjeseci do pet godina zatvora.

I za drugo kazneno djelo Turića optužnica tereti po težem stavku, za grubu povredu djetetovih prava, za što zakon predviđa kaznu zatvora od jedne do pet godina.

Turić je u kolovozu, nakon događaja, rekao Hini da je priča izmišljena, da on nema pištolj, niti ga je tada imao, te da je od svega u prijavi Nataše Amić istina da je te nedjelje bio na svom imanju u Kunjači, kilometar od centra Perušića i oko 500 metara od kuća romskih obitelji Amić.Turić je potvrdio Hini da je bio uhićen i saslušan, te da mu je izrečena mjera zabrane približavanja Nataši Amić, ne bliže od 100 metara.

Optužnicom je predloženo da sud produlji naložene mjere opreza zabrane približavanja žrtvama.

Komentiraj