DOMOVINSKI POKRET: “Zagreb treba reciklažne centre, sortirnice i kompostišta”

“Racionalan i jasan sustav odvojenog prikupljanja s dva do tri reciklažna centra u kojima se putem sortirnica i kompostišta postiže
jedan od oblika recikliranja” sustav je zbrinjavanja otpada za kakav se u gradu Zagrebu zauzima Domovinski pokret, koji je danas kritizirao “smrad sa zagrebačkog odlagališta”.

Taj se smrad, tvrde u priopćenju, “i ovog ljeta nezaustavljivo širi na sve strane oko Jakuševca”. “To je jasan znak da je zagrebački komunalni sustav i dalje u teškoj krizi, zarobljen u klijentelističkom odnosu gradonačelnika i dugogodišnjih partnera što jednima osigurava nezasluženu zaradu, a građanima kaos, visoke račune i smrad”.

U stranci Miroslava Škore drže kako “svim građanima ostaje sramota što je gospodarenje otpadom u Zagrebu među EU metropolama na posljednjem mjestu, s nedopustivo niskim stopama recikliranja”.

“Moderan, ekološki i civiliziran sustav gospodarenja otpadom je nešto što se u Zagrebu može hitno i učinkovito uvesti. Okosnica sustava je dobro organiziran, racionalan i jasan sustav odvojenog prikupljanja s dva do tri reciklažna centra u kojima se putem sortirnica i kompostišta postiže jedan od oblika recikliranja. K tome ide još i informacijsko-edukacijska potpora na kojoj počiva individualizirana odgovornost korisnika i pravedan sustav naplate komunalne usluge. Na taj način Zagreb može brzo među EU prijestolnice u kojima građani uslugu plaćaju najmanje, a s otpadom postižu najviše, što je ni više ni manje nego kružna ekonomija
21. stoljeća”, poručili su iz Domovinskog pokreta.

Komentiraj