Dolar ojačao, trgovanje oprezno zbog napetosti između SAD-a i Kine

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna blago ojačao prema košarici valuta, a trgovalo se vrlo oprezno zbog ponovnog rasta napetosti između SAD-a i Kine, što dovodi u pitanje trgovinski dogovor.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,2 posto, na otprilike 98,20 bodova.

Pritom je tečaj eura prema dolaru skliznuo 0,3 posto, na 1,1020 dolara.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na japansku, za 0,15 posto, pa je njezina cijena skliznula na 108,65 jena.

Na valutnim je tržištima prošloga tjedna vladao oprez zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, pa tečajevi najvažnijih valuta nisu osjetnije oscilirale.

Kada su vijesti o trgovinskim pregovorima bile negativne, jačale su valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su švicarski franak i japanski jen.

Kada su, pak, vijesti bile pozitivne, jačale su valute koje su osjetljivije na razvoj situacije na globalnom trgovinskom planu.

U petak je kineski predsjednik Xi Jinping kazao da Peking želi postići dogovor s Washingtonom i da nastoji izbjeći trgovinski rat, ali da se neće bojati uzvratiti, bude li potrebno.

Viši kineski diplomat pozvao je, pak, Washington da učini ustupak radi ostvarivanja stabilnih odnosa između dviju država.

No, nakon tjedan dana mješovitih signala u vezi vjerojatnosti postizanja preliminarnog trgovinskog sporazuma, najnovije vijesti nisu imale većeg utjecaja na tržišna kretanja.

“S obzirom da smo proteklih dana svjedočili mnogim udarnim vijestima s područja trgovine, također bi se moglo zaključiti da je ovo u stvari ‘status quo'”, napisao je valutni analitičar u Commerzbanku Hao Zhou u bilješci klijentima.

U bilješci dodaje kako je “na kraju krajeva slabi napredak postignut u trgovinskim pregovorima i da se stječe dojam da objema stranama ne smeta još jedna odgoda u zaključivanju prve faze dogovora”.

Na tržište valuta nije osjetnije utjecalo ni objavljivanje zapisnika s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke, na kojoj je Fed smanjio ključne kamatne stope po treći put ove godine.

Iz zapisnika se nije moglo doznati ništa više nego što se dosad znalo – da je smanjenje kamata za ovu godinu završeno, a da će daljnje odluke u vezi cijene novca ovisiti o budućim gospodarskim pokazateljima.

Komentiraj