RAFINERIJA SISAK je u 2015. ostvarila dobit od najmanje 14 milijuna dolara, a u samo tri mjeseca rada 2016. MOL-u je donijela novih 35 milijuna. MOL je prikazuje kao kroničnog gubitaša s minusom od 300 milijuna kuna godišnje kako bi opravdao njezino zatvaranje

Nacional je ekskluzivno dobio uvid u tajne i strogo čuvane podatke o poslovanju Rafinerije Sisak koji otkrivaju da ta Inina rafinerija koju mađarski MOL-u želi ugasiti i pretvoriti u “logističko-distributivni centar”, ne samo da ne posluje s gubitkom, nego s dobiti te da bi se ona čak i u sadašnjim uvjetima mogla višestruko povećati kad bi postojao interes mađarskog strateškog partnera. Da to mađarskom MOL-u nije interes svjedoče i dva ugovora o uvozu koje je Ina potpisala s MOL-om, a koje je Nacional također ekskluzivno dobio na uvid. Iz tih ugovora koji su označeni kao strogo povjerljivi jasno je to da je Ina od mađarskog MOL-a samo na jednoj stavki – poluproduktu VGO (Vacuum gas oil), vrsti teškog naftnog ulja koje se koristi za podmazivanja u specifičnim procesima – samo u srpnju prošle godine uvezla vrijednosti od milijun eura, a u kolovozu prošle godine 900 tisuća eura.

Pročitajte članak u cijelosti na našem digitalnom izdanju.

Komentiraj

PREKOPixsell
Podijeli objavu
Prethodni članakDodijeljene HPB nagrade 33. Salona mladih
Sljedeći članakBoris Becker više nije trener Novaka Đokovića
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.