RAFINERIJA SISAK je u 2015. ostvarila dobit od najmanje 14 milijuna dolara, a u samo tri mjeseca rada 2016. MOL-u je donijela novih 35 milijuna. MOL je prikazuje kao kroničnog gubitaša s minusom od 300 milijuna kuna godišnje kako bi opravdao njezino zatvaranje

Nacional je ekskluzivno dobio uvid u tajne i strogo čuvane podatke o poslovanju Rafinerije Sisak koji otkrivaju da ta Inina rafinerija koju mađarski MOL-u želi ugasiti i pretvoriti u “logističko-distributivni centar”, ne samo da ne posluje s gubitkom, nego s dobiti te da bi se ona čak i u sadašnjim uvjetima mogla višestruko povećati kad bi postojao interes mađarskog strateškog partnera. Da to mađarskom MOL-u nije interes svjedoče i dva ugovora o uvozu koje je Ina potpisala s MOL-om, a koje je Nacional također ekskluzivno dobio na uvid. Iz tih ugovora koji su označeni kao strogo povjerljivi jasno je to da je Ina od mađarskog MOL-a samo na jednoj stavki – poluproduktu VGO (Vacuum gas oil), vrsti teškog naftnog ulja koje se koristi za podmazivanja u specifičnim procesima – samo u srpnju prošle godine uvezla vrijednosti od milijun eura, a u kolovozu prošle godine 900 tisuća eura.

Pročitajte članak u cijelosti na našem digitalnom izdanju.

Komentiraj

FOTO:Pixsell
PODIJELI
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.