Davor Puklavec/PIXSELL

Obilježavanje inicijative i kampanje ‘Milijarda ustaje’

 

‘Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama’ (engl. One Billion Rising) se u svijetu i Republici Hrvatskoj održava osmu godinu zaredom kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja i njegovom sprječavanju.

Prema službenim statistikama Ujedinjenih naroda svaka treća žena u svijetu tijekom svoga života je doživjela neki oblik nasilja: nasilja u obitelji, uznemiravanja na radnom mjestu, seksualnog nasilja, ekonomskog nasilja i institucionalnog nasilja, čime se dolazi do brojke od milijardu slučajeva zlostavljanja.

Brojne feminističke udruge i inicijative u Hrvatskoj, datum 14. veljače obilježavaju kao anti-Valentinovo, podsjećajući da ženama i djevojkama nisu potrebna čokoladna srca i ruže ukoliko ih se ne cijeni i poštuje.

Kratki program u subotu, 15. veljače, na zagrebačkom Cvjetnom trgu će se početi u 12 sati pod sloganima “I jedanput je nasilje” i “Pravosuđe ne štiti žene”. Događanje će moderirati Maja Sever i Miran Kurspahić.

Brojne osobe iz javnog života će sudjelovati u programu: Jelena Veljača, producentica; Željka Veverec, frontwoman Mangroove; Barbara Nola, glumica; Sanja Bilas, aktivistkinja za ženska ljudska prava i Rada Borić, koordinatorica kampanje ‘Milijarda ustaje’.

Podršku akciji daju glazbeni sastavi: Pol’ 9 kod Sabe, OSDS te izvođačice Nera Mamić i Mirna Škrgatić. Drum’n’ bijes i Zli bubnjari će davati ritam atmosferi.

Akciju su organizirale: Ženska soba – Centar za seksualna prava, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za ženske studije, Platforma za reproduktivnu pravdu, Udruga u dobroj vjeri, Zaklada Solidarna, RODA – Roditelji u akciji, Bolja budućnost – Udruga žena Romkinja Hrvatske i SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Podršku organizaciji je pružilo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

Komentiraj