hina

Dodik Vučićev posjet Zagrebu iskoristio da kritizira Hrvatsku

Većini elektroničkih medija u Bosni i Hercegovini posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj bila je najvažnija vijest u ponedjeljak pri čemu su izdvojili kao vijest spremnost na dijalog i rješavanje otvorenih pitanja, a predsjednik Republike Srpske iskoristio je događaj za veličanje Vučića i kritike Hrvatskoj.

Sva tri javna servisa o Vučićevu su posjetu izvijestila kao o prilici da se napokon otvore razgovori o brojnim otvorenim pitanjima u odnosima dvije zemlje koja se neminovno tiču cijele regije. Televizija BHT 1 je izvještavajući o posjetu istaknula da su Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ukazali na važnost konkretnih koraka poput rješavanja pitanja osoba nestalih tijekom rata te naznačili put za rješavanje graničnih problema kroz izravni sporazum ili međunarodnom arbitražom.

Entitetski javni servisi TV Federacije BiH (FTV) i TV Republike Srpske (RTRS) naveli su kako je najvažnije to što je stvorena prilika za hrvatsko-srpski dijalog o spornim pitanjima, a to nisu poremetile ni zapaljive izjave i optužbe uoči zagrebačkih razgovora. Čitani portal Klix u naslovu izvještava o Vućićevu posjetu Zagrebu te ističe njegovu izjavu da je odlučio uvesti srbijanskim ministrima moratorij od stotinu dana na uvredljive izjave na račun hrvatskih dužnosnika.

Političari u BiH uglavnom nisu komentirali razgovore vođene u Zagrebu uz iznimku predsjednika RS Milorada Dodika. On je novinarima u Istočnom Sarajevu ponovno veličao Vučića kao “promotora mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, a nije propustio priliku da ponovo progovori o RS kao državi te da Hrvatskoj predbaci odgovornost za zločine koje je u Drugom svjetskom ratu počinio ustaški režim.

“Mislim da je njegov (Vučićev) posjet Hrvatskoj dobra prilika da tri države, Republika Srpska, Srbija i Hrvatska, uspostave neke nove relacije, te da u tom pogledu Vučić u Zagrebu relevantno i legitimno govori u ime srpskog naroda”, kazao je Dodik. Rekao je da očekuje smirivanje verbalnih sukoba i rješavanje nagomilanih problema, uključujući one iz prošlosti, “poput genocidne politike koju je NDH provodila nad Srbima ili ustaških zločina u Jasenovcu i drugim zloglasnim logorima, kao i holokaust nad Srbima”.

Komentiraj