Svijet
Decoration icon

Milorad Dodik

Dodik se sastao s Orbanom: “Mađarska će inzistirati na preuzimanju zapovjedništva EUFOR-a u BiH”

Autor:

25.09.2023., Mostar -  Press konferencija nakon odrzanog koordinacijskog sastanka partnera u vlasti na nivou BiH izmedju SNSD-a, HDZ-a BiH, i SDP-a BiH. Delegacije stranaka predvodili su predsjednici Milorad Dodik, Nermin Niksic i Dragan Covic.     Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Denis Kapetanovic/PIXSELL

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik ustvrdio je u ponedjeljak kako će Mađarska, unatoč protivljenju iz BiH, inzistirati na preuzimanju zapovjedništva nad vojnim snagama EU-a u toj zemlji (EUFOR).

Dodik je ovo izjavio u Budimpešti gdje se tijekom dana sastao s predsjednikom mađarske vlade Viktorom Orbanom s kojim već godinama gaji prisne odnose. Mađarska uporno priječi uvođenje sankcija Dodiku i RS-u na razini EU za kojima su zbog secesionističke politike Banje Luke ranije posegnuli SAD i Velika Britanija.

Dodik je u ponedjeljak novinarima kazao kako će Mađarska nastaviti čvrsto podupirati RS, uključujući tu investicije i energetski sektor, a potvrdio je kako je s Orbanom razgovarao i o planovima da Mađarska od Austrije naredne godine preuzme operativno zapovjedništvo nad misijom “Althea” uspostavljeno 2004. kako bi se nadziralo poštivanje vojnog dijela Daytonskog sporazuma i sigurnosnog stanja u BiH.

Ministar obrane BiH Zukan Helez prošlog je tjedna izjavio kako je BiH protiv toga upravo stoga što Mađarsku smatraju pristranom odnosno isuviše bliskom Dodiku, ali i politici Rusije. Helez je u Beču pokušao uvjeriti čelnike austrijskog Ministarstva obrane da zadrže zapovjedništvom nad EUFOR-om, no nema potvrde da je u tome uspio.

Dodik sada kaže da planovi Mađarske za vojno angažiranje u BiH ostaju nepromijenjeni. “Mađarska od toga neće odustati i ne treba odustati”, kazao je Dodik uz tumačenje kako je sada na Mađarsku došao red da zapovijeda EUFOR-om pa to treba i poštovati.

Kaže i kako osobno nema ništa protiv produženja mandata operacije “Althea” ali jest protiv proširenja mandata njenih pripadnika.

Odluku o produženje mandata EUFOR-a svake godine donosi Vijeće sigurnosti UN pa uvijek postoji mogućnost da se tome usprotivi Rusija, posebice ukoliko bi to od nje tražili iz RS-, no ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković prošlog je tjedna potvrdio kako je NATO u takvo situaciji spreman ponovo se angažirati i zajamčiti sigurnost u BiH.

Dodikovo je tumačenje sadašnjeg mandata EUFOR-a da u slučaju sukoba unutar BiH “razgraniče sukobljene strane”.

Dodik opet izvrijeđao Schmidta. Nazvao ga fašistom: “Kad vam netko pruži ruku sa zapada…”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.