DODIK “Histerični noćni juriš na zastavu RS-a”

hina

Predsjedatelj predsjedništva BiH Milorad Dodik nastavio je u subotu verbalni rat sa svojim kolegama u državnom vrhu, poručivši da ga ništa neće spriječiti da nastavi koristiti zastavu Republike Srpske (RS) gdje god i kako god bude želio.

Nakon što je u petak uklonjena entitetska zastava koju je Dodik postavio pred vratima svog ureda u predsjedništvu, on je lokalnim medijima kazao kako je to bio “histerični noćni juriš” čija je meta sam Daytonski sporazum.

“Taj potez simbolički samo potvrđuje namjeru hegemonističkih krugova u Sarajevu da protivno Daytonu eliminiraju RS, jer histerični noćni juriš na zastavu RS-a upravo to demonstrira”, kazao je Dodik entitetskoj novinskoj agenciji Srna.

Dodik je u petak naredio da se u svečani salon predsjedništva u kojemu je primio vjerodajnice novog veleposlanika Srbije u BiH unese i zastava RS i postavi pored zastave BiH, iako je diplomatskim protokolom i zakonom o zastavi predviđeno da se u takvim situacijama ističe samo državna zastava.

Sporna zastava je nakon toga premještena u hodnik i postavljena ispred ulaza u Dodikov ured, opet na njegov zahtjev, no kada je on otišao iz zgrade predsjedništva, zastava RS-a je uklonjena i s tog mjesta po nalogu ureda bošnjačkog člana državnog vrha Šefika Džaferovića.

On i hrvatski član predsjedništva Željko Komšić na Dodikovu su provokaciju reagirali zajedničkom izjavom u kojoj su istaknuli kako neće tolerirati “bahato i nezakonito ponašanje” te kršenje poslovnika o radu predsjedništva.

Dodik je zaključio kako je to dokaz da je sjedište predsjedništva BiH za njega nesigurno mjesto jer tamo “vršljaju pripadnici raznih obavještajnih službi”.

Komentiraj