“Djevojka koja obećava” ili osuda silovanja na mračno duhoviti način

Prije četiri godine redateljica Emerald Fennell krenula je predstavljati čelnicima brojnih  filmskih kompanija svoj novi projekt, debitantski film „Djevojka koja obećava“ (Promising Young Woman). Znala je da će razgovarati s muškarcima i zato ju je intrigiralo kako će oni reagirati na priču o djevojci, bivšoj studentici medicine, koja noćima pijana baulja (a zapravo je trijezna), čeka da je neki frajer pokupi i odvede doma, da bi mu se tada osvetila, a sve to u kontekstu veće osvete. One, kojom se osvećuje grupi muškaraca koji su na tulumu silovali njenu školsku prijateljicu, zbog čega se prijateljica nešto kasnije ubila.

Reakcija jednog od tih čelnika bila je „K vragu, pa ona uopće nije pijana… kada malo bolje razmislim, bio sam na nekoliko takvih izlazaka“. Drugi je rekao „Kužim, ženska je psiho“. No, to su bile blage reakcije s obzirom na ono što se događalo na testnim projekcijama, nakon što je film snimljen, a glavnu je ulogu dobila Carey Mulligan. Jedan od gledatelja počeo se ljutiti zbog jedne scene, na što mu je drugi dobacio „Ako ti se ne sviđa, nemoj gledati, samo izađi“. Emerald Fennell željela je isprovocirati razgovore na temu filma, ali sukobi na projekcijama činili su joj se pretjeranima.

Zato je željela snimiti duhovit film. Film osvete, zasigurno, ali ne na način koji je već viđen bezbroj puta. Dojam o filmu dobiti će te ako ste gledali seriju „Ubijajući Eve“ (Killing Eve). Autorica prve sezone te serije bila je Phoebe Waller-Bridge koja je angažirala svoju dugogodišnju prijateljicu Emerald Fennell kako bi preuzela njeno mjesto tijekom druge sezone te serije. Tko je gledao tu seriju jasno mu je o kakvoj vrsti pomaknutog humora se radi. Uspjeh serije bio je znak za ovu 35-godišnju Britanku da se odmakne od glume i prebaci na pisanje scenarija i režiranje.

Ona je prvo 2018. godine režirala kratki film „Careful How You Go“, 13-minutnu crnu komediju o nasilnoj djevojci kojom je Emerald Fennell željela dati odgovor na pitanje „kako povrijediti nekoga bez da mu prijetiš, bez da ga dodirneš”. Bio je to tematski uvod u film „Djevojka koja obećava“ u kojem je autorica željela saznati kako se bijes očituje kod žena koje nisu sklone nasilju. Da bi to prikazala, koristila je humor i sarkazam i to u filmu čija je tema seksualno nasilje. „Željela sam napisati nešto što će biti uzbudljivo i zabavno, čak i u najmračnijim trenucima“, napisala je Emerald Fennel u kolumni za Los Angeles Times. Smatrala je da će gledatelji, ako će im se seksualno nasilje prikazati uz dosta humora, lakše i otvorenije razgovarati o toj temi. I sve to pripremala je prije #MeToo ere, tako da joj se ne može predbaciti kako koristi najnovije događaje kako bi bolje prodala svoj film.

Ni jedan muškarac u njenom filmu nije pozitivac kao ni nekoliko žena poput dekanice medicinskog fakulteta koja želi zataškati slučaj silovanja. Ali ti muškarci, ti silovatelji, izgledaju odreda kao dobrodušni dečki iz susjedstva, fini i pristojni sa završenim fakultetom i poslovnim uspjehom u životu. Emerald Fennell namjerno je birala baš takve za svoj film. Željela je one za koje će te reći „Volim ih i zato nije istina da su to napravili“. A upravo takve gledatelje redateljica smatra suučesnicima u svemu što se događalo u proteklim godinama. I zato je tim glumcima na snimanju ovako objasnila likove koje glume: „Probudio si se uvjeren da si dobra osoba, iskreno vjeruješ u to, a netko ulazi u tvoj život i kaže ti da nisi“.

Film je imao premijeru prije godinu dana na filmskom festivalu u Sundanceu a nakon fenomenalnih reakcija filmskih kritičara utjecajna kompanija Focus Features preuzela je brigu oko distribucije filma. U početku nisu znali kako reklamirati film, pa su čak namjeravali napraviti tri foršpana, u jednom bi film bio prikazan kao komedija, u drugom kao priča o osveti, u trećem kao drama. Isprva, film se trebao početi prikazivati u travnju, ali zbog pandemije koronavirusa premijera je pomaknuta na Božić prošle godine.

Tajming je bio pogođen jer je u međuvremenu postalo jasno kako je „Djevojka koja obećava“ jedan od najboljih filmova prošle godine te je vrlo konkurentan u borbi za najznačajnije filmske nagrade. Tako je i bilo, brojne udruge američkih filmskih kritičara uvrstile su film u vrh svojih godišnjih listi najboljih filmova a salve pohvala dobila je i Carey Mulligan. U tom ozračju stigle su četiri nominacije za nagradu Zlatni globus – za najbolji film, režiju, scenarij i glavnu žensku ulogu. Iako je Carey Mulligan bila favorit u svojoj kategoriji, dogodilo se veliko iznenađenje i sve je ostalo na nominacijama. No, čini se da, bez obzira na sve, to neće poremetiti njihove planove za osvajanje Oscara.

Film „Djevojka koja obećava“ počinje se prikazivati u hrvatskim kinima u četvrtak, 4. ožujka.

Komentiraj