Divjak o zabrani zapošljavanja s diplomama iz Republike Srpske: ”Jutros me nazvao ministar Rajčević”

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas u 10:30 sati dala je izjavu za medije oko provjere diploma iz Republkike Srpske.

Ministrica je u obraćanju javnosti rekla da su iz Republike Srpske dobili dopis u kojemu stoji da oni neće provjeriti ispravu za koju Republika Hrvatska ne dokaže da postoji opravdana sumnja da je se treba provjeriti.

“Naravno da je to situacija koja je za nas u potpunosti neprihvatljiva. Niti za 50 nevjerodostojnih isprava koje smo pronašli nije postojalo nešto što bismo mogli nazvati opravdanom sumnjom, nego je naš motiv da brinemo o budućnosti naših učenika i u sklopu toga sigurno treba osigurati da u sustavu rade oni koji su kompetentni, koji imaju vjerodostojne isprave kakve po zakonu trebaju imati”, kazala je.

”Nakon ove situacije, jutros me nazvao ministar Srđan Rajčević iz Republike Srpske i on je obećao da će raditi na tome da dobijemo sve odgovore”, otkrila je ministrica i dodala da zasad nije bilo problema s drugim državama. ”Ovo je jedini primjer koji sada imamo, a da smo imali problem u ovom procesu. Ali mislim da ćemo i to brzo riješiti. Moramo biti otvoreni i štititi sustav”, kazala je Divjak.

Podsjetimo, Divjak se jučer na N1 televiziji požalila da Republika Srpska odbija provjeravati diplome na zahtjev Republike Hrvatske i zbog toga će, kaže, biti zaustavljeno svako zapošljavanje u školstvu s diplomama koje potječu iz tog entiteta.

“Neće biti zapošljavanja nikoga u sustavu odgoja i obrazovanja tko je nositelj takve diplome”, rekla je Divjak.

Komentiraj