Diljem Istre odmah se proširio glas da je “Mussoliniju da dvi triske jedan delavac”

Autor:

ilustracija mm

Mussolini je u Istri bio najmanje triput. U Puli je prvi i jedini put bio 21. rujna 1920., dok je još bio “samo” vođa fašističke stranke, kada je održao govor u kazalištu Politeama Ciscutti, između ostalog kazavši da “pred rasom kao što je slavenska, inferiorna i barbarska, ne treba slijediti politiku mrkve, nego politiku batine… Granice Italije moraju biti Brenner, Snježnik i Dinaridi: vjerujem da se može žrtvovati 500.000 slavenskih barbara za 50.000 Talijana.”

Navodno je, kada se nakon govora namjeravao obratiti okupljenim građanima pred zgradom kazališta, od jednoga Puležana (po drugim pričama Puljanke) dobio trisku, ali iako neki tvrde da se radi o urbanoj legendi jer nema ozbiljnih potvrda toga događaja, ipak je popriličan broj radnika potvrdilo da je Mussoliniju prišao radnik i prilijepio mu dvije triske (pljuske, šamara). Diljem Istre odmah se proširio glas da je “Mussoliniju da dvi triske jedan delavac”.

Spomenimo i da je 1929. godine fašistički diktator, tada već Duce, naredio sucima i javnom tužiocu Tribunale speciale u Rimu da se privremeno presele u Pulu, gdje je održano suđenje istarskom rodoljubu, seljaku Vladimiru Gortanu i njegovim drugovima, a Vladimir je bio prvi Hrvat kojeg je Mussolinijev sud osudio na smrt.

OZNAKE: pula, mussolini

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.