Đikić: “Stožer se uozbiljio, trebamo se pripremiti za jesen”

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić u četvrtak je sudjelovao na znanstvenom skupu o koronavirusu u Rijeci, a za novinare je komentirao trenutnu situaciju s epidemijom u Hrvatskoj.

Danas je u Primorsko-goranskoj županiji zabilježen ogroman skok broja novooboljelih – njih 36, od kojih je čak 28 novozaraženih iz Doma u Delnicama. Đikić kaže da su da su ove brojke posljedica ponašanja u proteklih mjesec dana.

“Virus je jako proširen u javnosti, po cijeloj Hrvatskoj, kad se vrati jesen i s pojavom drugh respiratornih bolesti, situacija nam može biti kompliciranija i za to se vrijeme moramo pripremiti”, rekao je Đikić i ponovio da je najvažnije odgovorno ponašanje.

Istaknuo je i važnost cijepljenja protiv gripe. “Cijepljenjem protiv gripe smanjit ćemo pritisak na zdravstveni sustav i osigurati više vremena za rješavanje covida-19”, rekao je Đikić, prenosi N1.

Komentirajući rad Stožera, Đikić je rekao da su na početku ljeta bile krive poruke da virus nije opasan. “Sada su se uozbiljili, testiraju više, prate javnost”, istaknuo je.

Đikić je kritiku uputio i medijima, te kazao da objavljuju senzacionalističke naslove o virusu. “Mora u Hrvatskoj postojati struka, a to je Stožer koji će objavljivati prave informacije. Treba se obnoviti povjerenje u Stožer da bi se situacija dovela u normalno stanje”, rekao je Đikić i dodao da je nepotrebna histerija i plašenje ljudi.

Govoreći o skupu ‘Advancement in Virology Research – an Opportunity to Improve International Impact of the University of Rijeka’, Đikić je rekao da je Rijeka na temelju svojih znanstvenika postala jedan od centara u razumijevanju ove bolesti. “Vrlo je važno znanje da bismo ne samo stvorili cjepiva, nego i alternative, a to su novi lijekovi koji djeluju protiv virusa i protiv simptoma bolesti. Unutar ovog kongresa nalazi se i poruka javnosti, da je osim biomedicine i prirodnih znanosti važna i psihologija, društvene znanosti, jer samo na pravilan način ponašanja ova se bolest može kontrolirati i možemo imati normalno školovanje, normalno gospodarstvo i normalan život”, kazao je Đikić.

Komentiraj