ĐIKIĆ: “Drugi val je jedna realnost, ali sad smo spremniji”

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić u subotu je kazao da je proteklog tjedna tim znanstvenika uspio pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije s koronavirusom te su otkrili spojeve koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

“Da bismo uopće mogli razumjeti neprijatelja moramo ga prepoznati iznutra, a to je zadaća znanosti. Znanost mora ponuditi različite strukturalne, molekularne, biokemijske putove i znanja na temelju kojih možemo stvarati nove lijekove, bolja cjepiva i bolje testove. Još uvijek mislimo da testovi koji su prisutni nisu dovoljno dobri, dovoljno specifični, tako da se na tome treba raditi i ništa od dijagnostike do terapije neće biti uspješno ukoliko ne znamo o ovom virusu maksimalne detalje”, rekao je u emisiji Zajedno za zdravlje za HRT4.

Dodao je da je upravo jedna od prednosti znanosti da na na temelju onoga što znamo od drugih virusa možemo stvarati bolju, bržu bazu za napredak. “Da nije bilo SARS virusa prije dvadesetak godina i MERS-a, puno manje bismo znali, ali ono što je ipak istina je da smo relativno malo napredovali. SARS je vrlo brzo došao i otišao. Ali umjesto SARS-a imali smo probleme kao što su AIDS, HIV, Hepatitis B i C, na temelju tih virusa smo naučili jako puno”, kazao je.

O cjepvu za koronavirus kaže: “Radi se o osam kliničkih ispitivanja cjepiva koje su razvijana, 4 u Kini, 3 u Americi, jedan u Velikoj Britaniji. Svi oni pokazuju jedan određeni napredak i svi očekujemo da bilo tko, zajedno ili pojedinačno, stvori prvo cjepivo koje će biti neštetno, koje će biti sigurno za korištenje, a imati dobar imunološki odgovor kod testiranih osoba”.

Upitan na čemu se više radi – na cjepivu ili lijeku, odgovara: “Najviše se ulaže u cjepiva radi toga jer cjepivom osiguravamo uklanjanje tog virusa iz šire populacije, znači cjepivom ćemo stvoriti kolektivni imunitet, da se virus više neće moći širiti s jednog domaćina na drugog, na taj način ćemo sigurno uspjeti u kompletnoj borbi protiv tog virusa. Dok god nemamo cjepivo moramo pomagati ljudima koji su oboljeli od zaraze i tada se koriste lijekovi. Lijekovi isto imaju svoju sprečavajuću ulogu. Kao što sam rekao kod HIV-a i Hepatitisa, nekada ne uspijete s cjepivom, ali ćete uspjeti sa lijekom.”

Dodaje da je prvi val epidemije koronavirusa u Hrvatskoj prošao dosta dobro. “Kolega Lauc je dobro poentirao, možda u Hrvatskoj nismo nikad ni susreli prvi val kao što je bio u Americi jer smo vrlo ranim epidemiološkim mjerama zaustavili jednu veliku pojavu tog virusa. Imali smo takozvano izravnavanje krivulje.

Dogodilo nam se na nekoliko slučajeva proboj virusa u staračke domove, na otoke, na mjesta gdje nam se nije trebalo dogoditi, ali to je sastavni dio borbe s virusom, tako da smo mi u Hrvatskoj prošli gotovo bez prvog vala. A što se tiče drugog vala, on je jedna realnost kod svih virusnih bolesti, ali u isto vrijeme imamo veliku prednost sada”, kazao je.

Ističe da se virus opet može vratiti, i u Aziju, i u Europu. “Moramo biti oprezni. Ali smo sad spremni, imamo puno uspješnije metode testiranja, detektiranja tih virusa, već znamo kako se borimo tako da smo puno spremniji i ne očekujem nekontrolirani drugi val baš što se tiče Hrvatske i Europe”, zaključio je Đikić.

Komentiraj