Đikić: “Cjepivo još uvijek nije sigurno, zato je distanca najbolje rješenje”

Koronavirus se unatoč blažoj kliničkoj slici nije promijenio ili oslabio, smatra znanstvenik Ivan Đikić. Bez obzira na tu činjenicu, smatra da nema mjesta za paniku ali je potrebno odgovorno ponašanje. Kritizirao je je i neke odluke Nacionalnog stožera.

Naglasio je kako s građani ne pridržavaju mjera

“Vidio sam po gradu da se građani ne pridržavaju propisanih mjera. Ne nose maske, a pogotovo se ne pridržavaju distance koja je prijeko potrebna. Situacija nije ništa bolja ni na aerodromima”, rekao je Đikić u razgovoru za Novu TV.

Krenuli brzo sa određenim mjerama

“Otvorili smo granice prebrzo, preagresivno smo se promovirali kao turistička destinacija za sve, otvorili smo noćne klubove kao znak da je sve normalno. Dogodili su nam se izbori, u izborima svatko traži svoj interes. Stožer se nije dovoljno fokusirao na opasnosti koje su bile oko nas”, naglasio je.

Cjepivo nije sigurno

“Ništa nije sigurno, ali imate 125 cjepiva koja su napravljena. 21 je u kliničkim ispitivanjima, tri u trećoj fazi, to su ogromni uspjesi u znanosti. Očekivanja su da ćemo i u trećem i u šestom mjesecu sljedeće godine imati regularna odobrena cjepiva koja će biti sigurna i djelotvorna. Uvijek je rizik hoće li to cjepivo imati dugotrajni efekt”.

Testira se premalo

“U Hrvatskoj je najbolji pokazatelj da smo testirali malo – serološki testovi pokazuju 80.000 zaraženih, genetski testovi pokazuju manje od 3000. To je nesrazmjer od 20 puta i više”, rekao je Plenković.

Švedski model je opasan

Takvo igranje s tim da je bolje preboljeti, to je švedski model, stvaranje kolektivnog imuniteta. Pogledajte živi eksperiment na Floridi, gdje smo se s tim igrali. ‘Nije virus opasan, ajmo svi na plaže.’ Danas vam je u Floridi nevjerojatna opasnost, zatvaraju se plaže, zatvaraju barovi i to je posljedica toga.

Što se tiče lokalne situacije ovdje, te izjave da je virus oslabio u Hrvatskoj su bile znanstveno neutemeljene. Zašto su simptomi blaži? Radi toga jer je titar virus oko nas. Kad mi razgovaramo na metar i pol razdaljine u zatvorenom prostoru je viši, u otvorenom niži. Kad imate dvadeset virusa koji uđu u vas, naš imunološki sustav, sluznica to može blokirati. Kada imate 20.000, simptomi su brži, značajniji i to je jedina razlika.

 

Komentiraj