DIJETA BAZIRANA NA MASTIMA Studija otkrila nove dobrobiti ketogene prehrane

Autor:

Pixabay

Ketogenu dijetu karakterizira visok unos masti, nizak ugljikohidrata i umjeren unos proteina. Jedno je vrijeme bila vro popularna, no s obzirom na to da tijelo dovodi u stanje ketoze i pritom mijenja biokemiju i balans u organizmu, treba je ozbiljno shvatiti, odnosno prije, no što se na nju odluči, posavjetovati se s liječnikom. 

Nedavna studija otkrila je da je ovakav način prehrane doveo do poboljšanja stanja kod pacijenata s teškom mentalnom bolesti koji su četiri mjeseca bili na keto režimu. To je otkriće bilo povod za novu studiju koja je istražila kako keto dijeta utječe na različite aspekte mentalnog zdravlja opće populacije.

Nalazi, objavljeni u časopisu Nutrition, sugeriraju da bi keto prehrana mogla biti povezana s boljim mentalnim i emocionalnim zdravljem.

Znanstvenici sa Sveučilišta Northumbria u Newcastle upon Tyneu u Engleskoj istraživali su kako ketogena dijeta utječe na različite aspekte mentalnog zdravlja, uključujući:

-raspoloženje (smirenost, zadovoljstvo, budnost)

-kognitivni i emocionalni stres

-simptome depresije i anksioznosti

-osjećaj usamljenosti

Usporedili su rezultate kod pojedinaca na ketogenoj prehrani s onima koji su se hranili drugačije. Ukupno je u istraživanju sudjelovalo 424-ero ispitanika, od kojih niti jedan nije imao dijagnozu poremećaja raspoloženja, anksioznosti ili neurodegenerativnih i neurorazvojnih bolesti.

Kako bi se identificirali ketogeni prehrambeni obrasci unutar skupina ispitanika, hrana koju konzumiraju, kategorizirana je na temelju sličnosti s keto prehranom.

Ketogena: meso, perad, riba i plodovi mora, određeni mliječni proizvodi, jaja, tofu, tempeh, orašasti plodovi, većina povrća, čaj i kava.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Keto Recipes (@ketorecipesbest_)

Ketogeno prihvatljiva: voće (svježe ili smrznuto), većina voćnih sokova, tikvice, niskokalorični ili dijetalni napici, određene zamjene za meso, svježi sir i mliječni ili nemliječni namazi.

Nije ketogena: voće konzervirano u sirupu ili sušeno, žitarice, krumpir, grah i mahunarke, slatki grickalice i pića, čips i slane grickalice, nemasni i aromatizirani jogurti te pohano ili pečeno meso, perad i riba.

Oni koji su rekli da nisu na ketogenoj dijeti, grupirani su u kategoriju “ostala prehrana”.

Utvrđeno je da je 220 sudionika bilo na keto prehrani, a na nju su se većinom odlučili zbog zdravlja i mršavljenja.

Rezultati studije pokazali su da su ispitanici koji su se hranili po keto načelima bili bolje raspoloženi, smireniji i fokusiraniji te su pokazivali manju razinu tjeskobe i depresije, od onih koji su se hranili drugačije.

Ove psihološke dobrobiti pojavile su se bez obzira na razine ketona, što sugerira da trajne prehrambene navike mogu doprinijeti mentalnom blagostanju bez obzira na metaboličke promjene.

Autori studije istaknuli su da je dulje pridržavanje ketogene dijete bilo povezano s boljim raspoloženjem, prenosi portal Medical News Today.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.