hina

DEŽELA U AKCIJI Cerar s trojicom čelnika Beneluksa

Početkom idućeg tjedna u Ljubljani će na poziv premijera Mire Cerara boraviti čelnici država Beneluksa od kojih se očekuje da će ponovo podržati Sloveniju u njenom arbitražnom sporu s Hrvatskom, objavili su u srijedu slovenski mediji.

 

U ponedjeljak u Sloveniju u radni posjet dolaze belgijski ministar vanjskih i europskih poslova Didier Reynders i luksemburški premijer Xavier Bettel, a u utorak će im se na sastanku sa slovenskim čelništvom pridružiti i nizozemski premijer Mark Rutte, potvrđeno je iz vlade premijera Mire Cerara.

Osim razgovora o budućnosti Europske unije i aktualnim problemima, te jačanju veza Slovenije i Beneluksa, na neformalnim sastancima bit će riječi i o arbitražnom sporu Slovenije i Hrvatske budući da su sve tri zemlje već i ranije podržale stajalište Slovenije da se radi o pitanju vladavine prava, te se založile za poštivanje arbitražne presude, prenose slovenski mediji.

Kako navodi Slovenska tiskovna agencija STA, o slovensko-hrvatskom prijeporu nedavno je u Beču s austrijskim premijerom Sebastianom Kurzom razgovarao nizozemski premijer Rutte, pri čemu su obojica izrazili zabrinutost sporom dviju članica EU-a i pokazali spremnost angažirati se u prevladavanju spora dogovorom.

Cerarova Stranka modernog centra (SMC) ima prijateljske odnose sa strankama sličnog profila u zapadnoj Europi, posebno u Beneluksu, a sadašnji predsjednik Borut Pahor dobar je prijatelj s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom s kojim se poznaje još iz vremena potpisivanja arbitražnog sporazuma s Hrvatskom kada su obojica bila predsjednici vlada svojih država, navode slovenski mediji.

Jači angažman slovenske diplomacije u zagovaranju slovenskih stajališta oko arbitraže, te kazne koje je slovenska policija ovih dana počela slati hrvatskim ribarima iz Savudrije među ostalim su i poruka Junckeru da se Komisija na implementaciji arbitražne presude treba djelotvornije angažirati, ali i  hrvatskom premijeru (Andreju) Plenkoviću koji je najavio skorašnji sastanak s Junckerom da Slovenija oko provedbe arbitraže neće popuštati, navodi u srijedu u komentaru ljubljansko “Delo”.

Uz to, navodi list, Slovenija je ovih dana “ojačala ekipu” koja radi na pripremi tužbe zbog nepoštivanja arbitražne presude pred sudom EU-a.

Komentiraj