Detalje s raskošnih kostima Pekinške opere koriste i brojni dizajneri

Screenshot YouTube

Iza svakog kostima za glumce i prvake Pekinške opere stoji mnogo rada na detaljima i značenju.

Opera iz Pekinga je simbol kineske kulture, a otkriva se kako svaki odabir odjeće i kostima daje gledateljima jasan uvid u lik, koji je predstavljen na pozornici. Glumci odjećom otkrivaju mnoge osobne karakteristike, društveni status te područje iz kojeg dolazi lik u predstavi.

Izbor boja je također  vrlo važan. Ružičaste kreacije obično predstavljaju mlade djevojke, crne hanfu haljine nose odrasli razboriti muškarci, dok je crvena obično boja carskih dinastija ili označava pozitivnost. Kostim za vojne generale iz prošlosti se često naziva ‘kao’, osim raznih uzoraka na odjeći, ističu se zastavice na leđima, koje štite od napada neprijatelja s leđa. Mnogi kostimi se brižno čuvaju desetljećima, jer je njihova ljepota neprolazana.

Odjeća se često prerađuje kako bi se glumci mogli lakše kretati na sceni. Još jedna osobitost opere su dugi rukavi od svile (vodeni rukavi). Ovaj detalj je često preuziman od strane mnogih zapadnjačkih dizajnera pa na revijama možemo vidjeti ‘mahanje dugim rukavima’, baš kao u operi.

Komentiraj