Demokrati nominirali Nancy Pelosi za predsjednicu Zastupničkog doma Kongresa

EPA/TASOS KATOPODIS

Demokrati su u srijedu nominirali dugogodišnju političarku Nancy Pelosi za predsjednicu Zastupničkog doma američkog Kongresa te bi Pelosi to mogla po drugi put postati, nakon što je ušutkala manju skupinu unutar demokrata, koja je zahtijevala mlađe vodstvo.

Demokrati se spremaju preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom u siječnju.

Sedamdesetosmogodišnja Pelosi je rekla novinarima kako je izabrana na tajnom glasanju bez protukandidata. Međutim, prema službenicima zaduženima za provedbu izbora, ručno je brojanje glasačkih listića još u tijeku.

“Ponosna sam što sam, još jednom, kandidat kluba zastupnika demokrata u Zastupničkom domu za predsjednicu Zastupničkog doma”, rekla je Pelosi.

Tijekom nekoliko idućih tjedana Pelosi će pokušati pridobiti dovoljno pesimista unutar Demokratske stranke kako bi pobijedila početkom siječnja, kada Zastupnički dom bira novog predsjednika. Neki od mogućih otpadnika su u srijedu obznanili svoju podršku, čime je Pelosi bliža svom cilju.

Ako Pelosi ne uspije skupiti potreban broj zastupnika, demokrati će vjerojatno užurbano pronaći prihvatljivu zamjenu prije glasanja u siječnju.

Republikanci će od iduće godine biti manjina u Zastupničkom domu po prvi puta od 2010. te se očekuje da će glasati protiv svakog demokratskog kandidata za predsjednika Zastupničkog doma.

Demokrati su na izborima 6. studenog osigurali većinu u Zastupničkom domu te će Pelosi, koja je trenutno vođa demokrata u Zastupničkom domu, voditi stranku u borbi protiv zakonodavne i političke agende Donalda Trumpa u mandatu 2019-2020.

Dugogodišnja zastupnica iz Kalifornije Pelosi je 2007. postala prva žena predsjednica Zastupničkog doma u američkoj povijesti.

Njezin je tadašnji mandat završio 2011., nakon što su Republikanci preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom.

Predsjednik Zastupničkog doma postavlja dnevni red sjednice Zastupničkog doma te je drugi po redu, iza potpredsjednika, za privremeno preuzimanje predsjednikovanja.

Vodeći kritičar Pelosi Tim Ryan je ujutro napustio sjednicu, odbijajući komentirati može li njegova skupina disidenata spriječiti da Pelosi postane predsjednica Zastupničkog doma.

Zastupnik Gerry Connoly je rekao kako protivnici Pelosi nemaju plan kako pobijediti. “S druge strane imamo vrlo vještog, prekaljenog, iskusnog vođu koji ne treba poučavanje”, rekao je Connoly, govoreći o Pelosi.

Protivnici Pelosi su tvrdili da mogu kontrolirati dovoljno glasova kako ona ne bi bila izabrana na glasanju u siječnju.

Kada se u siječnju konstituira Kongres, demokrati će imati najmanje 233 od 435 mjesta u Zastupničkom domu. Ako bi svi republikanci glasali protiv Pelosi, samo 17 ili 18 demokratskih disidenata bi moglo blokirati Pelosi.

U tom slučaju, tvrde otpadnici, demokrati bi bili prisiljeni pronaći novog kandidata.

Pelosi tvrdi da će njena politika iduće godine sadržavati: investiranje u infrastrukturne projekte, snižavanje cijena lijekova na recept i mijenjanje zakona o financiranju kampanje kako bi mali donatori dobili veći utjecaj u izborima.

Pelosi je obećala održati istrage o aktivnostima Trumpove administracije, nakon dvije godine labavog nadzora Republikanaca, koji još uvijek imaju većinu u Senatu.

Komentiraj