Dekan Građevinskog fakulteta: “Prva organizirana gradnja krenut će najranije u lipnju”

Dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić rekao je u ponedjeljak za HTV kako bi prva organizirana gradnja na potresom razorenim područjima mogla krenuti najranije u lipnju.

Upitan treba li početi obnavljati zgrade prije nego prestane podrhtavanje Lakušić je rekao da se to pitaju i građevinski stručnjaci. “Međutim, budući da proces gradnje neće sigurno krenuti u mjesec, dva, tri, s obzirom na to da je potrebno i prirediti odgovarajuću tehničku dokumentaciju i provesti natječaje, eventualno možda prva organizirana gradnja ako bude u šestom mjesecu, dotad, po ovim skalama koje postoje, ako se događaju neka podrhtavanja, ona će biti manjeg intenziteta”, rekao je Lakušić.

Naveo je da Građevinski fakultet 22. ožujka organizira veliku svjetsku konferenciju na temu potresa te da je veliki broj kolega iz Japana prijavio materijale kako bi svojim znanjem pomogli Hrvatskoj.

Lakušić je rekao da Arhitektonski i Građevinski fakultet rade na pripremi dokumentacije da bi se izradila tipska rješenja kuća koja bi eventualno bila zanimljiva za gradnju na ruralnom području. Kao jedan od problema Lakušić je istaknuo neriješene imovinske odnose u nekim zgradama. Lakušić je naglasio kako je za ruralni dio osim izgradnje kuća bitna i izgradnja gospodarskih objekata.

Govoreći o kapacitetima građevinskih tvrtki u obnovi Lakušić je rekao da će godišnje samo za Zagreb biti potrebno 100.000 ljudi. A u najboljim godinama Hrvatska je imala 120, 130 tisuća ljudi koji su djelovali. Očigledno će se jedan dio radnika morati pronaći ili u okruženju ili negdje, ali treba voditi računa da to ne bude više od 20, 30 posto. Moramo zadržati veći kolač u našim tvrtkama, raditi s našim radnicima i raditi s našim materijalima da bi ova obnova bila i poticajna za ovaj sektor”, rekao je Lakušić.

Komentiraj