Davor Filipović danima se šepurio po Ministarstvu i držao sastanke prije nego je Plenković uopće obznanio da će on biti ministar

Autor:

Zeljko Lukunic, Kristina Stedul Fabac, Patrik Macek/PIXSELL

EKSKLUZIVNO: Dok oslabljeni premijer oteže s objavom isforsiranih promjena, Davor Filipović ‘požurio se’ u nezabilježenom manevru na novi posao i prije primopredaje ministarske funkcije

Neiskusni Filipović pokušao se 21. travnja u tajnosti sastati s Tomislavom Ćorićem u njegovu uredu na 22. katu, dva dana nakon što je već viđen kat niže gdje su kadrovska i pravna služba. Beskrajno lojalan Plenkoviću, sprema se umjesto Ćorića nastaviti provođenje premijerove politike i u sferi energetike, koja je dosad bila tajnovita i za Hrvatsku izrazito štetna

U toranj Ministarstva gospodarstva još je prošlog tjedna počeo dolaziti Davor Filipović. Priprema se usred ruske agresije i energetske krize od Tomislava Ćorića preuzeti jedan od najvećih resora u Vladi, o kojem nema ama baš nikakvog iskustva. Nešto takvo, da osoba koja je prema više najava budući ministar u Ministarstvo dolazi prije službene primopredaje, dosad je u hrvatskoj suvremenoj povijesti nezabilježeno. I ujedno baca ponajbolju sliku na karakter i stručne domete isforsirane rekonstrukcije Plenkovićeve Vlade iz koje, osim pravosudnim problemima opterećenih Josipa Aladrovića i Borisa Miloševića, zapravo svojevoljno odlazi, odnosno suštinski glavom bez obzira bježi samo Tomislav Ćorić.

Dok je premijer Plenković prošlog tjedna na novinarska pitanja o rekonstrukciji Vlade nervozno odgovarao „Što je žurno?“, na 21. kat Zagrebtowera, zagrebačkog nebodera u Radničkoj 80, u sjedište Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ušetao je budući ministar Davor Filipović, bivši HDZ-ov neuspješni kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Tu su informaciju Nacionalu potvrdila dva neovisna izvora bliska Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Ti izvori tvrde da se Filipović još prošlog tjedna u sjedištu Ministarstva kojem je na čelu još uvijek Tomislav Ćorić pripremao za preuzimanje funkcije.

U međuvremenu, izvori bliski vrhu HDZ-a tvrde da se Davor Filipović na nekim stranačkim sastancima već počeo ponašati kao da je ministar:

„Točno možete vidjeti promjenu u njegovom ponašanju. Drži se kao da je već postao ministar.“

Jedan od izvora bliskih vrhu HDZ-a tvrdi da Filipovića cijelo vrijeme gura upravo Plenković, koji ne može oprostiti medijima koje krivi za njegov neuspjeh na lokalnim izborima.

„Plenković cijelo vrijeme pohvalno govori o Filipoviću, tvrdi da on ima besprijekoran CV, da je studirao i u Americi, da ima doktorat i razne nagrade, kao da uopće nije svjestan da ono što piše na papiru ne znači automatski da je netko sposoban obnašati dužnost ministra te da dužnost ministra podrazumijeva daleko više od samo dobrog obrazovanja. A Filipović se u kampanji za gradonačelnika Zagreba pokazao kao čovjek s priličnim manjkom socijalne inteligencije. No to što Plenković gura upravo nekog takvog ne treba čuditi jer je Plenković poznat po tome da baš i nema talent za odabir najbližih suradnika.“

‘U toranj nam je stigao Filipović. On je novi ministar, tako je to protumačeno. Bio je na razgovoru s Ćorićem’, tvrdi izvor blizak Ministarstvu, a izvori bliski vrhu HDZ-a kažu da se Filipović već ‘drži kao ministar’

No u ovom slučaju moguće je da u pitanju nije samo manjak Plenkovićeva talenta nego i namjera da u resor u kojem se odlučuje o energetskoj sudbini Hrvatske baci čovjeka koji o tome ništa ne zna.

Te okolnosti sada posve razotkrivaju plan premijera Andreja Plenkovića da na čelo jednog od najvećih i najvažnijih resora stavi osobu bez ikakvog iskustva u tom sektoru, koja je lojalna isključivo njemu osobno, kako bi on i dalje mogao osobno nadgledati i rukovoditi svim najvažnijim procesima u tom resoru – a prvenstveno energetskom politikom i odnosima s mađarskim MOL-om.

Za Plenkovića je kontrola nad Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja od presudnog značenja, zato što to Ministarstvo provodi Plenkovićevu politiku u sferi energetike, a kao što je opće znano, ta njegova politika je jako sporna, tajnovita i za Hrvatsku izrazito štetna, a Plenkovićevi motivi da vodi baš takvu politiku nisu baš sasvim jasni. Kroz šest godina Plenkovićeve vlade hrvatski energetski sektor još je temeljitije predan na upravljanje Mađarima pa je hrvatska Ina dodatno izgubila ingerencije nad hrvatskim energetskim resursima, čemu su najvažniji faktori činjenica da su obje hrvatske rafinerije onesposobljene – jedna je zatvorena, a u drugoj je proces modernizacije tek nedavno krenuo, i to sporo, a veći dio zime je zatvorena – a ni u jednoj se više ne prerađuje hrvatska nafta, nego se ona umjesto toga „šiba“ put Mađarske, i to potajno i po sasvim nepoznatoj cijeni – što je tehnički i poskrivećki svojim potpisom omogućio upravo ministar na odlasku Tomislav Ćorić. Uz to, u ovoj najnovijoj energetskoj krizi pokazalo se koliko je po Hrvatsku štetno bilo što je Vlada kao suvlasnik Ine dopustila da ta najveća državna energetska kompanija ne istražuje i ne razvija nova nalazišta plina i nafte – ili to čini u sasvim nedovoljnoj mjeri. Od 2009., kad je Hrvatska iz vlastite proizvodnje zadovoljavala čak 70 posto potreba za plinom, trenutno se iz domaće proizvodnje pokriva manje od 30 posto. Osim toga, Plenkovićeva vlada ne pokazuje nikakvu namjeru da pokuša vratiti vlasništvo nad Inom, iako bi to mogla nakon nedavne presude kojom je pravomoćno potvrđeno da je nekadašnji premijer Ivo Sanader kontrolu nad Inom Mađarima predao zato što je bio potkupljen mitom.

Tu skandaloznu Plenkovićevu politiku posljednjih godina provodio je upravo ministar Tomislav Ćorić, koji se posljednjih mjeseci grčevito bori da što prije napusti to svoje ministarsko mjesto, izmakne se od fokusa javnosti, pa tako i izbjegne propitivanje koliko je i on suodgovoran za cijelu ovu po Hrvatsku štetnu politiku. Na njegovo inzistiranje Plenković mu je dopustio da ode s ministarskog mjesta, štoviše, planira mu pomoći da si nađe dobro plaćeno mjesto u zavjetrini u HNB-u, što je pozicija s koje jednog dana, možda čak i uskoro, može pretendirati i na mjesto glavnog čovjeka HNB-a.

To je Plenkovića stavilo u neugodnu situaciju pa je sada morao hitno naći Ćoriću zamjenu i našao ju je u njemu neizmjerno vjernom bivšem neuspješnom kandidatu za gradonačelnika Zagreba Damiru Filipoviću. U sjedištu Ministarstva Filipović je, prema tvrdnjama dva neovisna izvora bliska Ministarstvu, prošlog tjedna bio čak dva puta. Najprije je prošlog utorka viđen na 21. katu nebodera, na kojem se nalaze kadrovska i pravna služba, kao i služba financija, a potom je prošlog četvrtka oko 10 sati ujutro viđen na zadnjem, 22. katu, gdje sjedi ministar Tomislav Ćorić. Filipović i Ćorić imali su ondje sastanak.

Sastanak je održan u punoj diskreciji i tajnosti, po svemu sudeći, u sklopu priprema da Filipović preuzme Ćorićevo mjesto. Međutim, budući da je u Zagrebtoweru sjedište više različitih tvrtki i agencija, Filipović ipak nije mogao proći potpuno neopaženo, a za tajni sastanak uskoro su doznali i visoki izvori iz HDZ-a koji su Nacionalu sve potvrdili.

Premijer Andrej Plenković već godinama u Ini vodi energetsku politiku kojom izravno pogoduje MOL-u i mađarskom premijeru Viktoru Orbánu, a ministar Tomislav Ćorić pritom mu je samo asistirao. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Tako bi umjesto Tomislava Ćorića usred ruske agresije na Ukrajinu i jedne od najvećih svjetskih energetskih kriza u povijesti, zbog koje će se mijenjati kompletna energetska karta svijeta, na čelo resora koji se treba brinuti o energetskoj neovisnosti Republike Hrvatske, ali i o kompletnom gospodarskom sektoru, trebao doći donedavno javnosti gotovo potpuno nepoznati 36-godišnji izvanredni profesor ekonomije iz područja organizacije i menadžmenta, bez ikakvog iskustva u energetici ili uopće realnom sektoru – ako se izuzme činjenica da ga je premijer Plenković u prosincu prošle godine za nagradu postavio na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Ine i to umjesto Damira Vanđelića, dotadašnjeg predsjednika NO-a Ine, koji je bio i na čelu zagrebačkog Fonda za obnovu. Filipović je osim toga od 2017. bio i na čelu Nadzornog odbora Hrvatskih šuma, a baš u vrijeme njegova mandata odvijala se i afera Vjetroelektrane, u kojoj je osumnjičen i šef Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Premijer Plenković tim je potezom ponovo pokazao da se u kadrovskoj politici vodi jedino i isključivo svojim uskim interesima koji se svode na to treba li nekog HDZ-ovca nečim nagraditi, neovisno o njegovim kompetencijama, te da je pritom podložan skrivenim utjecajima raznih stranačkih i nestranačkih lobija.

slično je nedavno umjesto uhićenog ministra graditeljstva Darka Horvata imenovao Ivana Paladinu, čovjeka protiv kojeg DORH, kako je otkrio portal Index, provodi izvide zbog načina na koji se obogatio zahvaljujući svojem poslovnom angažmanu u IGH-u – institutu u kojem je bio direktor – i zbog zamršenih odnosa s vlasnikom IGH-a, Rusom Sergejem Gljadelkinom. No zbog takvog svog netransparentnog i samovoljnog načina odabira ministara, Plenković će, u slučaju da se otvori bilo kakva nova afera nekog ministra, predviđaju to sada već i neki njegovi kolege iz Predsjedništva HDZ-a, morati snositi i osobnu odgovornost.

Prvi izvor Nacionalu je ovako opisao situaciju koja se, prema njegovim tvrdnjama, dogodila prošlog utorka, 19. travnja:

„Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, koji je u glavnom gradu na izborima doživio totalni debakl, D. Filipović danas je viđen u Zagrebtoweru na 21 katu u Radničkoj 80, na adresi sjedišta Ćorićeva Ministarstva ‘održivog razvoja korupcije’. Pripreme za preuzimanje resora od strane profesora kojega je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu mentorirao kontroverzni bivši dekan Darko Tipurić upravo su u tijeku.“ Za Darka Tipurića policija i DORH su prije 14 godina pokazivali interes u kontekstu više afera, dužnosti je bio razriješen prije vremena, a u medijima se spominjala njegova povelika imovina te čak sedam stanova u Zagrebu, koji su 2011. procijenjeni da vrijede više od sedam milijuna kuna. Inače, zanimljivo je da je Tipurić u Zagreb došao 1993. iz ratnog Sarajeva. U Sarajevu je rođen, a ondje je i diplomirao. U vrijeme rata u Hrvatsku je iz Sarajeva stigao i Davor Filipović, koji je u Sarajevu rođen i ondje je krenuo u osnovnu školu, ali se potom s roditeljima preselio najprije u Makarsku, a potom u Split.

Drugi izvor ovako je Nacionalu potvrdio informaciju da je u sjedište Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja stigao Davor Filipović, koji bi trebao zamijeniti Tomislava Ćorića:

„U toranj nam je stigao Filipović. On je novi ministar, tako je to protumačeno. Bio je na razgovoru s Ćorićem.“

Nacionalovi izvori još su prije desetak dana otkrili da premijer Plenković Ćorića planira postaviti za jednog od viceguvernera HNB-a te da mu se na taj način, zapravo, planira odužiti za sve što je kao ministar činio kao svjedok jednog vremena u kojem su se olako „prodavali“ najvažniji državni interesi.

Marko Prpic/PIXSELL

Prvenstveno se to odnosi na politiku oko Ine i odnosa s mađarskim MOL-om, koji je preuzeo apsolutnu dominaciju u odlučivanju o svim poslovnim potezima te kompanije. Iako je sukus problema s MOL-om nastao zahvaljujući koruptivnoj predaji upravljačkih prava koju je, prema sudskoj presudi, u zamjenu za mito omogućio bivši premijer Ivo Sanader, upravo u vrijeme premijera Plenkovića hrvatska je Vlada dopustila zatvaranje Inine rafinerije u Sisku kao i transport 500 tisuća tona hrvatske nafte u mađarske rafinerije godišnje, i to po potpuno nepoznatoj cijeni. Srozani su potencijali Ine u segmentu istraživanja i razvoja, a vlastita proizvodnja plina s nekadašnjih 70 posto zadovoljavanja domaćih potreba za plinom srozala se na nekih 30 posto, čak i manje.

Većina kontakata s predstavnicima MOL-a i mađarske politike, na čelu s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom i ministrom vanjskih poslova Péterom Szijjártóm, odvijala se preko ministra Ćorića, a Nacionalovi izvori su tvrdili da on samo provodi Vladinu, to jest Plenkovićevu politiku. U tom kontekstu, jedan od izvora bliskih vrhu HDZ-a za Nacional je rekao:

„Ćorić sada odlazi iz Vlade, a Plenković kupuje njegovu šutnju. Ćoriću se grozničavo traži pozicija, pritom se preferira mjesto viceguvernera HNB-a.“

Taj je izvor implicirao da Ćorić zapravo ima saznanja o najtajnijim odnosima Plenkovića i vrha mađarske politike te da je zato premijeru Plenkoviću stalo do toga da „kupi njegovu šutnju“.

O tome da bi sada umjesto Ćorića na mjesto ministra gospodarstva i održivog razvoja mogao doći Davor Filipović već se špekuliralo u javnosti, ali je ta mogućnost ipak uzimana s velikom dozom skepse, a osim toga nitko nije znao da je Filipović već praktički „sjeo u fotelju“.

U HDZ-u su Filipovića opisivali kao pripadnika mlađe generacije urbanih i neokaljanih HDZ-ovaca te kao žestokog borca protiv korupcije. Tijekom akademske karijere za svoja je znanstvena postignuća dobio tri nagrade Mijo Mirković, a njegova doktorska disertacija uvrštena je među top 10 doktorskih disertacija prema Europskom udruženju doktorskih studija (EDAMBA). Godine 2013. je dobio i državnu nagradu za znanstvene novake u području društvenih znanosti za iznimno vrijedan doprinos ekonomskoj znanosti.

No moguće je da Filipović premijera Plenkovića nije toliko impresionirao svojom znanstvenom karijerom, koliko onom košarkaškom. Naime, još tijekom srednjoškolskog školovanja u Splitu, gdje je 2002. završio Ekonomsko-birotehničku školu, Filipović je počeo igrati košarku te je osvojio sportsku stipendiju na Fairleigh Dickinson Universityju u New Jerseyju. Kako je objavio RTL, u Americi je košarku igrao u najjačem rangu američke sveučilišne košarke (NCAA division 1) i završio četiri semestra business managementa. U Split se vratio 2004., ondje upisao Ekonomski fakultet i završio studij smjera financije.

U Zagreb je došao 2007. i upisao specijalistički poslijediplomski studij „Strategija i korporativno upravljanje“ na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a doktorat na temu poslovne ekonomije obranio je 2011. godine.

U HDZ se učlanio 2014. godine, a na lokalnim izborima 2017. stavljen je na HDZ-ovu listu i izabran za zastupnika u Zagrebačkoj skupštini te člana Odbora za financije.

Emica Elvedji/PIXSELL

On je, međutim, najprije u vrh zagrebačke gradske organizacije, a potom i na mjesto HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika došao kao kadar Drage Prgometa, bivšeg HDZ-ovog predsjednika Zagrebačke skupštine i predstojnika Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata u KBC-u Zagreb.

Prgomet je bio kandidat za gradonačelnika HDZ-a na pretprošlim lokalnim izborima, ali u utrku je ušao u posljednji čas i nije imao šanse. Nacionalovi izvori tvrdili su da je on tada u tu utrku ušao na nagovor Plenkovića te da mu je Plenković zato „ostao dužan“.

U vrijeme kad je Filipović „iskrsnuo“ kao kandidat HDZ-a za gradonačelnika, umjesto Damira Vanđelića koji je prije toga slovio kao najozbiljniji kandidat, jedan od Nacionalovih izvora bliskih vrhu HDZ-a rekao je da je Filipović isključivo Prgometova zasluga.

„Kružila je priča o jednom pismu koje počinje otprilike ovako: ‘Predsjedniče, nikad vas ništa nisam molio za sebe, ali sada vas molim…’ A molio je da Filipović bude kandidat za gradonačelnika“, tvrdi Nacionalov izvor blizak vrhu HDZ-a.

Filipović je tijekom neuspješne kampanje za gradonačelnika Zagreba imao više gafova te se evidentno nije snašao, ali je tada u javnosti dobio nadimak Bane – po liku poltrona iz pjesme vojvođanskog kantautora Đorđa Balaševića.

Naime, Balašević je umro baš u vrijeme kampanje, zbog čega su mu Zagrepčani u Ilici na ćirilici ispisali transparent „bećarac“ pa su novinari od Filipovića tražili izjavu, a on je na to, iako je rođen u Sarajevu i ondje je krenuo i u osnovnu školu, rekao da Balaševića ne sluša, a ćirilicu ne zna. Postao je poznat i po tome što je obećavao da će, ako postane gradonačelnik, u roku godine dana izgraditi tvornicu cjepiva protiv korone, pa čak i cjepiva protiv raka!

Premijer Andrej Plenković, međutim, cijelo je vrijeme bodrio Filipovića i iz nekog ga je razloga smatrao izrazito zaslužnim, a za njegov neuspjeh krivio je medije. Nakon izbora, postavio ga je na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Ine, umjesto Damira Vanđelića, bivšeg šefa zagrebačkog Fonda za obnovu.

Sada ga, izgleda, želi postaviti u Vladu, i to na čelo jednog od najvećih i najzahtjevnijih resora. Postane li uistinu novi ministar gospodarstva i održivog razvoja, Filipović će svakako morati napustiti mjesto predsjednika Nadzornog odbora Ine, kao i mjesto predsjednika Nadzornog odbora Hrvatskih šuma.


Za iznos zakupa u Zagreb Toweru Ministarstvo je moglo kupiti novu zgradu

Ministarstvo inače ima u zakupu 3., 7., 21. i 22. kat Zagrebtowera, što državu mjesečno stoji oko 40.000 eura, odnosno oko 300 tisuća kuna, što proizlazi iz javno dostupnog ugovora između tvrtke Europolis Zagrebtower d.o.o. kao zakupodavca i tadašnjeg Ministarstva zaštite okoliša i prirode kao zakupnika, objavljenog na stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koje je sljednik Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Na 21. i 22. katu Ministarstvo koristi po 700 četvornih metara, to jest 697 na 21. katu i 685 na 22. katu, dok na 7. katu koristi 1755 m2 i još 806 m2 na 3. katu. Uz to, koristi i 49 parkirnih mjesta u garaži i jedno vanjsko parkirno mjesto.

Budući da zakup traje od kraja 2014., to jest punih sedam i pol godina, država je samo na trošak tog zakupa do sada platila oko 3,6 milijuna eura ili oko 27 milijuna kuna. Za taj se novac mogla izgraditi potpuno nova zgrada ili rekonstruirati neka od zgrada u državnom vlasništvu.


Ćorić je blisku suradnicu postavio u Robne zalihe i time se zamjerio svom državnom tajniku

Dva izvora bliska Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja potvrdila su za Nacional da je imenovanje donedavne najbliže Ćorićeve suradnice Anje Bagarić na mjesto ravnateljice Ravnateljstva za robne zalihe „progurao“ upravo Tomislav Ćorić. Riječ je o funkciji za koju se formalno provodi javni natječaj, a imenuje se na četiri godine.

Nacionalovi izvori bliski Ministarstvu, međutim, tvrde da je to bio dobar potez jer je time Ćorić onemogućio državnom tajniku za energetiku i robne zalihe Ivi Milatiću da u Robne zalihe postavi svog kandidata, Sretena Jurića, te da može povlačiti određene poteze, kao ni „infuziju sredstava iz robnih zaliha“.

Štoviše, Ćorić je Milatiću onemogućio bilo kakav upliv u natječaj jer je umjesto njega, kako je objavio i portal Teleskop, razgovore s kandidatima za novog šefa odnosno šeficu Robnih zaliha vodio državni tajnik Mario Šiljeg, iako je Milatić formalno nadležan za Robne zalihe.

Anja Bagarić je, prema tvrdnjama izvora bliskih Ministarstvu, bila desna ruka Tomislava Ćorića. Njih dvoje su zajedno išli i u školu i jako su dobri.

„Ona je navodno jaka i u HDZ-u Ploče, a prije Ministarstva radila je u Odvjetničkom uredu Hanžeković. Odana je Ćoriću, a Ćorić joj beskrajno vjeruje. Vrijedna je, a u odnosu na neke druge kandidate za tu poziciju, ona je avion“, kaže jedan od izvora.

Anja Bagarić obnašala je niz funkcija, ne samo u Ministarstvu nego je bila i zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Janafa i članica Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ujedno je i predsjednica Upravnog vijeća Energetskog instituta Hrvoje Požar, kao i članica još nekoliko upravnih vijeća.

Isto tako, Nacionalovi izvori tvrde i da su se neki bliski suradnici već počeli okretati od ministra Ćorića, iako on još formalno nije ni otišao iz Ministarstva.

„Ekipa koja mu se do jučer ulizivala počela je pljuvati po njemu. Milatić na sav glas priča kako je Filipović novi ministar, a usput pljuje po Ćoriću“, kaže jedan od sugovornika koji su željeli ostati anonimni.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.