Darijo Srna: “FIFA je uništila Šahtar! Neka dođu u Ukrajinu i osjete kako je to živjeti sa sirenama i bombama”

Bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije i legenda ukrajinskog Šahtara Darijo Srna dao je veliki intervju za španjolsku Marcu uoči velikog okršaja Šahtara i Real Madrida u Ligi prvaka.

Srna je danas sportski direktor ukrajinskog kluba, a od početka rata u Ukrajini redovno izvještava nogometni svijet o strahotama s kojima su suočeni Ukrajinci. “Ponosan sam na ovu momčad, oni su heroji za mene”, rekao je Srna i dodao da mu je ovo već treći rat s kojim je suočen – prvo Domovinski rat, pa u Donjecku 2014., a sada u cijeloj Ukrajini.

Početak ruske invazije zatekao je momčad Šahtara u Kijevu, te je u tim prvim danima Srna dao velik doprinos u organiziranju evakuacije igrača, osobito stranaca: “Morali smo napustiti Donjeck, naš dom, naš stadion, naš sportski grad 2014. godine. Preselili smo u Kijev, i kad smo se prilagodili, započeo je novi rat. Teško je objasniti naš život od tada do danas. Mi smo klub bez sjedišta i to je najbolnije”, poručio je Srna.

Šahtar ove sezone utakmice Lige prvaka igra u Varšavi, a klub je igrao još i u Kijevu, Odesi, Harkivu: “Moja kćer me zove i kažem joj da sam jedan dan u Kijevu, drugi u Londonu. Ponekad se probudim i ni sam ne znam gdje sam”.

Pojašnjava da su se nakon treninga autobusom znali voziti i do osam sati do Poljske, jer letovi iz Ukrajine nisu dozvoljeni. “Potom smo imali još četiri sata zrakoplovom. Imamo kompliciran život, ali niti jedan se igrač nije požalio ili rekao da je umoran”, naglasio je.

Srna je za španjolsku Marcu rekao da je UEFA preko Čeferina učinila sve što je mogla kako bi pomogla. “FIFA nas je, s druge strane, uništila. Nije nas zaštitila ni u jednom trenutku. Da su Real Madrid, Sevilla, Barcelona ili Bayern bili u našoj situaciji, siguran sam da bi im brzo pomogli. Mi smo također momčad koja je dala puno europskom nogometu u posljednjih 20 godina. Volio bih da netko iz FIFA-e dođe u Ukrajinu, da bude s nama i s da osjeti kako je to živjeti sa sirenama i bombama”, poručio je.

Klub je, kaže, oštećen za 150 do 200 milijuna eura od FIFA-e: “Imali smo 14 stranaca čija je tržišna vrijednost bila između 150 i 200 milijuna eura kojima je dozvoljeno da odu na posudbe bez zamrzavanja njihovih ugovora. Solomon i Tete imali su još godinu i pol ugovora, otišli su u Fulham i Lyon, a kad se vrate, imat će samo još šest mjeseci i moći će otići besplatno. To je neprihvatljivo!”

Govoreći o Luki modriću; Srna kaže da ne zna hoće li nastupiti za Real, ali je siguran da će se vidjeti u madridu. “Gledajući sa sportske strane to bi bilo dobro za Šahtar, ali me to ujedno žalosti jer bih želio da naši igrači imaju priliku igrati protiv Luke. On je najbolji na svijetu i od njega mogu puno naučiti. Prije pet-šest godina na jednoj večeri sam mu rekao: ‘Ti si poput dobrog vina; što stariji, to bolji i skuplji’. Luka je fenomen, primjer za sve. On je jedinstven. Hrvatska je potpuno drugačija momčad s Modrićem i bez njega”, zaključio je Darijo Srna.

Komentiraj