Daria Džamonju uvijek je pratio osjećaj da nikome ne pripada, osim Sarajevu

Bosanskohercegovački pisac i novinski kolumnist Dario Džamonja rođen je 18. siječnja 1955. u Sarajevu. Bio je dijete razvedenih roditelja, zbog čega ga je uvijek pratio osjećaj da nikome ne pripada, osim Sarajevu.

Odrastao je sa bakom i djedom u sarajevskoj ulici Jezero br. 11. Tog djetinjstva često se kasnije prisjećao u svojim pričama:

“Na novootvorenoj Skenderiji se održavao Rock-maraton, a ja sam, žgepče od četrnaest godina, kao Alisa u zemlji čuda, presretan što imam petohiljadarku u džepu, osjećaj slobode u srcu, praznio plastične čaše pive, slušao Čičke, gledao Širaza Muftića kako slika nekakav nadrealistički mural, “plesao” u diskoklubu, ponosno mahao svojom dugom kosom i bio usamljen u gomili.

Ujutro – imaš šta vidjeti: snijeg je napadao više od metra. Od Skenderije do moje kuće (nekih petsto metara udaljene) trebalo mi je više od dva sata hoda kroz prtinu. Baka me je dočekala vrelim dlanovima na promrzlom licu: “Trebao si se javiti, brinuli smo se za tebe”; a djed je otfrknuo: “Nedostaje mi pet hiljada iz novčanika, znaš li ti, mali, šta o tome?””

Komentiraj