Dani češke kulture u Bjelovaru

U sklopu Dana češke kulture, tradicionalna ‘češka povorka’ s više od 300 sudionika prošetala je u subotu centrom Bjelovara te završila u paviljonu u središnjem gradskom parku gdje je uslijedio bogat kulturno-umjetnički program, dok su na okolnim prigodno ukrašenim štandovima posjetitelji mogli uživati u češkim specijalitetima, rukotvorinama i starinama.

 

Vrhunac je to Dana češke kulture, manifestacije koja se u Bjelovaru održava već 17. godinu. Započela je prošle subote izložbom “15. godina Češke Republike u EU”, prigodnim kulturno-umjetničkim programom i projekcijom filma „Bosonog po strništu” u Kulturnom i multimedijskom centru, a trajat će do 29. svibnja.

U sklopu bogatog programa u organizaciji Saveza Čeha Hrvatske i Češke obec Bjelovar nastupaju Limena glazba iz Brna, Češka beseda Hercegovac, Češka beseda Garešnica, Češka beseda Virovitičko-podravske županije, Zajednica Mađara Grada Bjelovara, KUD “Matija Gubec” Gornja Stubica, Bjelovarske mažoretkinje i plesni klub H-8, Udruga Pružimo ruke Bjelovar, Franjo Jura “Stari zanati”, konjički klub Bjelovarski Graničari Husari 1756, konjički klub Furioso te Češka Obec Bjelovar.

“Kada su naši preci dolazili u ove krajeve, bili su siromašni. Svoje bogatstvo nosili su u srcu i duši, a prenosili su ih svojom kulturom i običajima. Cilj ove priredbe nastavljanje je duge i bogate tradicije”, poručila je u ime organizatora Miruška Lončar, predsjednica Češke obec Bjelovar.

 

Komentiraj