Grad Beč

DANI BEČA U ZAGREBU Tema konferencije je i odnos Grada Beča prema start-upovima

Od 28. do 30. studenog u Zagrebu se održavaju Dani Beča, a njihov središnji dio predstavlja dvodnevna konferencija u prostorijama Hrvatske akademije za znanost i umjetnost na Zrinjevcu.

Pored tema kao što su planiranje grada s smart city aspekta, energetska sanacija zgrada pod spomeničkom zaštitom, turizam u doba ekonomije dijeljenja, PR-mjere u području gospodarenja otpadom jedna od glavnih tema bit će odnos Grada Beča prema start-upovima.

Bilanca novoosnovanih poduzeća u Beču 2016. godine bila je više nego pozitivna. U Beču je 2016. godine osnovano ukupno 8 982 poduzeća. U nacionalnoj poredbi Beč je tako završio na prvom mjestu s 22.5 posto svih osnivanja. Broj novoosnovanih poduzeća u cijeloj Austriji iznosio je naime 39 973 poduzeća.

Velik broj novoosnovanih poduzeća bili su upravo start-upovi. Većina start-upova unutar dvije godine uspije stvoriti 7.5 radnih mjesta, što u Gradu Beču smatraju vrlo relevantnim gospodarskim faktorom. Zbog toga start-up poduzeća mogu računati na svestranu pomoć bečke Gospodarske agencije (Wirtschaftsagentur Wien) koju su 1982. godine osnovali Grad Beč, Gospodarska komora Beča, Unicredit i Erste banka. Podrška mladim poduzećima pri tom seže od besplatnog prostora do financijski potpora.

No, Gospodarska agencija Grada Beča nije stala samo na domaćim poduzećima, nego ove godine s ciljem promoviranja Beča kao poduzetničkog centra nastavlja s projektom ‘Vienna Start-up 2018’.

Paket koji se u sklopu projekta dodjeljuje perspektivnim mladim poduzećima pokriva putne troškove, smještaj za dva mjeseca boravka u Beču, mjesto za rad u jednom od 32 bečka coworking prostora, coaching program, ulaznicu za bečki start-up festival (Pioneers festival) te upoznavanje i sklapanje korisnih kontakata s poduzetničkom scenom Beča.

Prošle je godine ovim paketom obuhvaćeno deset tvrtki, a zbog velikog broja prijava – s četrdeset prijava 2015. na dvjesto trideset 2016. godine – naredne će godine u Beč biti pozvan duplo veći broj međunarodnih start-upova. Iz Hrvatske je od pokretanja projekta prije dvije godine zaprimljeno četrnaest prijava, a krajnji rok prijave za novi ‘paket’ je 31.01.2018. godine.

Gospodarska agencija Grada Beča predstavlja inicijalni kontakt centar za lokalna i međunarodna poduzeća koja podržava ne samo besplatnim savjetovanjem nego i subvencijama i ustupanjem poslovnih prostora. Njezin je cilj jačanje bečkih poduzeća i inovacija, a fokusu agencije prvenstveno se nalaze humanističke znanosti, urbane tehnologije, kreativno gospodarstvo, kao i komunikacijske i informacijske tehnologije.

Više informacija o start-up projektu: https://viennabusinessagency.at/start-up-city-vienna/vienna-start-up-package/

Prijave na dvodnevnu konferenciju: https://danibeca.paideia-events.com/

Komentiraj