Wim Wenders napunio 75 godina

Redatelj  tako poznatih filmova kao što su „Pariz, Teksas“ i „Nebo nad Berlinom“ stalno se umjetnički razvijao. U kasnim 60-im, bio je izuzetno stidljiv i povučen mladić koji se javnosti predstavio crno-bijelim radovima kao što su „Alisa u gradovima“ ili „Tokom vremena“. Bio je jedan od pionira tzv. „Novog njemačkog filma“.

Ime „Wim Wenders“ je u međuvremenu postalo brend: kolege ga poštuju, studenti filma ga traže na sveučilištima, poštovan je u međunarodnom svijetu umjetnosti. Njegov razvoj može se opisati dosljednim. On ima jak osjećaj za sliku i vizualne kompozicije svih vrsta, za sofisticiranu i raskošnu estetiku. To je jasno vidljivo čak i u njegovim prvim igranim filmovima. Za korištenje glazbe u svojim filmovima uvijek je bio obasut pohvalama, čak i onda kada su reakcije na sam film bile negativne.

Taj radoznali redatelj  putovao je svijetom, upijao svaki detalj i počeo se intenzivno baviti dokumentarnim žanrom. Deset godina kasnije, on trijumfira filmom o grupi starih i vitalnih glazbenika s Kube: „Buena Vista Social Club“ čiji je uspjeh odjeknuo u čitavom svijetu.

Wim Wenders rođen je 14. kolovoza 1945. godine u Dusseldorfu u Njemačkoj.

Komentiraj