Carlos Santana slavi 73. rođendan

Njegovo veliko umjetničko putovanje počelo je prije 73 godine u meksičkom selu Autlanu gdje je rođen 20. srpnja 1947. godine. Odmalena ga je otac Hose, inače marijači violinist, počeo upoznavati s tradicionalnom  glazbom. Obitelj se preselila u grad Tihuanu 1955. godine, gdje je Carlos ozbiljno počeo svirati gitaru, učeći i izvodeći muziku B.B. Kinga, John Lee Hooker-a, T. Bone Walker-a i ostalih velikana koje je slušao na radiju.

Ma koliko da je bio inspiriran tradicionalnom glazbom, ostvario se njegov san da se osamostali i svira rock. Počeo je svirati u lokalnim grupama kao što je “The T.J.s”, dodajući svoj štih popularnim pjesmama pedesetih. Svirajući s različitim grupama, Santana je počeo ‘brusiti’ svoje gitarske vještine i ‘prozvoditi’ jedinstven zvuk.

Godine 1961. se preselio u San Francisco. Sudbina je dovela Carlosa na “pravo mjesto u pravo vrijeme” dovodeći ga direktno u centar muzičke scene “Bay Area” koja je u to vrijeme počinjala doživljavati svoj vrhunac. U ovoj dobroj klimi Carlos se nastavio glazbeno razvijati i 1966. izlazi na scenu sa Santana Blues Bandom. Naredne dvije godine, grupa je postala popularna i dospjela je i do Woodtocka, gdje je u ljeto 1969. Santanin band doživio veliku popularnost, te nakon toga počinje i njegova svjetska karijera.

Komentiraj