Dan plave zvijezde: Važnost prevencije raka debelog crijeva

Udruga druga P.I.N.K. – life obilježila je u subotu na Trgu bana Jelačića Dan plave zvijezde (Blue Day) s ciljem jačanje svijesti građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva od kojega godišnje umire više od 2000 osoba u Hrvatskoj.

Preživljenje od raka debelog crijeva u razdoblju 2010. – 2014. u Hrvatskoj je iznosilo svega 51,1 posto, čime se Hrvatska nalazi na začelju u Europske unije, istaknuto je na zdravstveno-edukativnom događanju kojemu su podršku došao dati i ministar zdravstva Milan Kujundžić, liječnici, osobe iz javnog i društvenog života, igrači NK Dinamo kao i oko 300 bikera.

U Hrvatskoj je u 2016. godini bilo 3575 novooboljelih od raka debelog crijeva, dok je u 2017. godini od te bolesti umrlo 2037 osoba. Rak debelog crijeva tako je postao prvi po učestalosti tip raka u Hrvatskoj te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka, promatrano ukupno u oba spola.

“Hrana i životne navike izrazito su važan čimbenik za razvoj bolesti, posebno karcinoma debelog crijeva”, istaknuo je ministar Kujundžić na Danu plave zvijezde te pozvao starije od 50 godina  građane da se odazovu na testiranje okultnog krvarenja u stolici koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Odaziv na testiranje u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj je manji od odaziva u većini drugih država EU i  već godinama iznosi tek 20-ak  posto građana. Prema EU smjernicama zadovoljavajući odaziv na besplatno testiranje uzoraka stolice bio bi 45 posto, a željeni 65 posto.

Upravo u tom slabom odazivu na testiranje  ministar vidi jedan od razloga zbog čega Hrvatska bilježi visoku smrtnost od raka debelog crijeva.

Riječ je, kaže, o testiranju koje spašava život jer je rano otkriveni rak debelog crijeva potpuno izliječiv. U slučaju pozitivnog testa na krvarenje, na kolonoskopiji se skidaju male izrasline električnim nožem  “tako da pacijent ni ne osjeti”.  U suprotnom, za godinu-dvije nastaju metastaze na sve strane, upozorio je Kujundžić.

Onkologinja Zrinka Rendić Miočević iz Klinike za tumore ističe da je rak debelog crijeva zadnjih godinu-dvije postao najčešći karcinom u Hrvatskoj  pretekavši rak pluća. Po stopi mortaliteta od raka debelog crijeva Hrvatska se nalazi na drugom mjestu europske ljestvice, odmah iza Mađarske.

“Više od 50 posto ljudi koji dobiju dijagnozu raka debelog crijeva, umire od te bolesti što je porazan podatak u usporedbi sa zapadnim zemljama. Hrvatska je po tome pri samom dnu”, izjavila je Rendić Miočević upozorivši da se tek svaki peti građanin odazove na preventivno testiranje HZJZ-a.

Iako oko 90 posto novih slučajeva raka debelog crijeva nastaje kod osoba starijih od 50 godina, pojavnost te bolesti u porastu je i kod mlađe populacije.

Rendić Miočević stoga poziva građane da ne zanemaruju simptome i da se odmah obrate svom liječniku u slučaju učestale krvi u stolici, tupe boli u zdjelici ili neobjašnjivog mršavljenja.

Komentiraj