hina

DAN MIMOZA Od raka vrata maternice godišnje u RH umre 120 žena

U Hrvatskoj svakoga dana od raka vrata maternice oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna umre od te bolesti. Stoga je Dan mimoza, koji se obilježava treće subote u siječnju, prilika da se upozori na tu bolest i pozove žene da redovito odlaze na ginekološke preglede i kontroliraju intimno zdravlje, izvještava HRT.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga rekao je da od raka vrata maternice godišnje u Hrvatskoj oboli oko 360 žena, a umre 120. Dodao je da je važno educirati žene da tu bolest mogu prevenirati cijepljenjem i redovitim ginekološkim pregledima.

Većina spolno aktivnih osoba će se tijekom života zaraziti HPV-om, ali će se kod mnogih infekcija spontano povući zahvaljujući djelovanju našeg imunosnog sustava. Smatra se da je oko 60% spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom te da je najkritičnije razdoblje za zarazu adolescentsko doba. Samo kod malog broja žena dolazi do razvoja karcinoma, čiji su simptomi nespecifični i rijetki. Hrvatska je po incidenciji tog karcinoma na sredini, odnosno na 21. mjestu među 40 zemalja.

Danas postoji učinkovito cjepivo protiv HPV-a kojim se cijepe djevojčice i dječaci prvih razreda srednje škole, a koje je od 2015. besplatno dostupno u cijeloj Hrvatskoj.
Na jedanaestom Danu mimoza na Cvjetnom trgu u Zagrebu bila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ujedno i pokroviteljica. Pozvala je žene da idu na redovite ginekološke preglede jer je rano otkrivanje karcinoma najbolji način za izlječenje te bolesti.
Roditelje je pozvala da cijepe svoje dijete protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji je jedan od glavnih uzročnika te bolesti. Svoje sam dijete cijepila protiv HPV-a, a pozivam i ostale roditelje da to učine. Kod HPV-a je stanje takvo da se prenosi vrlo lako, vrlo je raširen i doista se treba pobrinuti da se, ako postoji prevencija, uzme na vrijeme, rekla je predsjednica.

Dodala je da prevencija ne utječe na spolne navike djece. S njima treba razgovarati otvoreno o tome što nose seksualni odnosi, pogotovo u mladoj dobi, treba ih educirati, a ne ih štititi izoliranjem od stvarnosti, rekla je.

Obilježavanje Dana mimoza organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka, a cilj mu je podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze te da su redoviti ginekološki pregledi, odnosno papa-test, nužni za očuvanje zdravlja.

Rak vrata maternice jedan je od najčešćih u žena u dobi između 20. i 49. godine. Među najvažnijim je uzročnicima bolesti dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice, a najčešći i najopasniji tipovi HPV-a koji ih uzrokuju su tipovi virusa 16 i 18.

Komentiraj