Dalija Orešković: “Poslije presude HDZ-u trebalo je raspisati prijevremene izbore”

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković izjavila je za Al Jazeeru Balkans kako je poslije pravomoćne presude HDZ-u u predmetu Fimi media Plenkovićeva vlada trebala pasti, te da je trebalo raspisati nove izbore.

“Naravno da je vlada trebala pasti”, kazala je zastupnica u intervjuu. “Pogledajte koliko je apsurdno da je HDZ-ova vlada pod Tomislavom Karamarkom 2016. pala zbog potencijalnog sukoba interesa, a da ova ostaje na vlasti i nakon pravomoćne presude. Tada su i javnost, i mediji, i opozicija, pa čak i članovi HDZ-a bili svjesni da vlada mora pasti zbog Karamarkove političke odgovornosti. Baš je Plenković tad na stranačkom skupu zagrmio kako stranka ne može biti talac jednog čovjeka. Današnja situacija je nekoliko svjetlosnih godina dalja i teža – imamo političku stranku koja je pravomoćno osuđena za teško koruptivno kazneno djelo i imamo državu koja je talac takve koruptivne političke stranke i koruptivne vlasti. Zato je pomalo i deplasirano postavljati pitanje može li, smije li i treba li takva politička stranka vladati Hrvatskom i trebaju li se raspisati prijevremeni izbori”, kazala je Orešković.

“Kad kažem da bi se zbog ovakve presude trebali raspisati prijevremeni izbori, govorim o tome kakva bi Hrvatska trebala biti. Kad pogledamo rezultate prethodnih parlamentarnih izbora, vidi se da je HDZ osvojio vlast sa svega 16,4 posto podrške ukupnog broja birača i to znači da je kod čitavog niza birača došlo do apatije, rezigniranosti i emocionalne otuđenosti od posljedica izbornog procesa. Prilikom svakih izbora HDZ ima nerazmjerno veću prisutnost u medijima od opozicije, ima sve poluge vlasti u rukama i oporba se s time može mjeriti, pogotovo mlade i svježe političke snage. Iz ove situacije trebamo naučiti lekciju i govoriti o tome kojim putem Hrvatska mora krenuti te da ne želimo na vlasti nečasne ljude”, kaže zastupnica.

Orešković tvrdi kako je nakon presude “nedvojbeno utvrđeno da je riječ o kriminalnoj organizaciji, o koruptivnoj političkoj stranci na vlasti”. “Vidjeli smo sramotno relativiziranje presude od strane istaknutih članova stranke, koji su bili na visokim pozicijama i u vrijeme kad su počinjena kaznena djela, a koji danas tvrde da to nije njihova kolektivna odgovornost. Na ovim našim prostorima ta stranka ima najjači, najdalekosežniji i najprepoznatljiviji slogan ‘Zna se!’, a sad tvrde da nitko ništa nije znao dok se kralo, i pri tome to tvrde oni koji su samom Ivi Sanaderu sjedili bok do boka.”

“Takvo negiranje stvarnosti i vlastite uloge u događajima koji su brutalno obilježili našu nacionalnu sudbinu i pojedinačne živote, predstavlja grubo vrijeđanje i iskazivanje prezira prema građanima. Razmjeri korupcije u HDZ-u, i kroz aferu Fimi media i još i više kroz afere koje nikad nisu dobile pravosudni epilog, neusporedivo je štetnije i razornije od učinka koji je na našu povijest imao Domovinski rat. Kad se uzme u obzir kako je HDZ reagirao na presudu i da su najavili ustavnu tužbu kojom će je rušiti, kad vidimo bahatost s kojom su pokušali uvjeriti javnost kako će plaćanjem kazne od ukupno 18 milijuna kuna ‘oprati’ svoju odgovornost, to samo po sebi izaziva bunt. Trebamo znati da HDZ iz proračuna svake godine dobije više nego duplo od iznosa kazne, pa je i taj financijski dio kazne zapravo tričarija. Sve je to sindrom otete države u kojoj koruptivna politička stranka na vlasti zloupotrebom položaja i silovanjem procedure nameće svoju koruptivnu volju”, tvrdi Orešković.

Ona kaže kako opozicija “treba buditi svijest građana i stvarati kritičnu masu građana koji će biti senzibilizirani za loše politike barem onoliko koliko su bili 2016. godine”. “Otad je HDZ dobio dvoje izbore, u međuvremenu su nas pogodili pandemija koronavirusa i veliki potresi u Zagrebu i na Baniji; nekoliko stotina tisuća mladih i radno sposobnih ljudi je iselilo iz zemlje, a riječ je mahom o ljudima koji su kritički promišljali situaciju u Hrvatskoj. Upravo ti ljudi, kojih više nema ovdje, činili su postotak koji je mogao odnijeti prevagu. Lako je reći da trebamo prijevremene izbore, ali da bi se oni dogodili i rezultirali promjenom vlasti, opozicija trebala probuditi uspavane, rezignirane i ojađene birače. To nam je glavni zadatak u narednom razdoblju”, kaže Orešković.

Komentirala je i dosadašnji mandat predsjednika Zorana Milanovića. “Milanović nije onakav kakvog su očekivali njegovi birači i mislim da je to njegov osnovni problem. Što se tiče sadržaja, dosljedan je “programu“ prema kojem političar ni ne treba imati program. Sav njegov predizborni program činila je riječ “Normalno“, a sve što se događa u njegovom radu i djelovanju kao predsjednika Republike, teško možemo smatrati normalnim. Ipak nisam očekivala da će napadati institucije i na njih krenuti kao kuglačka kugla. Primjerice, kad Plenković napada Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, on mijenja zakon i Povjerenstvu sužava ovlasti dok Milanović ide korak dalje i govori kako nam ni ne treba preventivno antikorupcijsko tijelo poput Povjerenstva. Kad je krenuo u imenovanje novog predsjednika Vrhovnog suda, prvo je tvrdio da je kompletno pravosuđe korumpirano i HDZ-ovo, „lijeno i kvarno“ te da predsjednik tog suda treba biti netko izvan sustava, a onda je izabrao za predsjednika suca koji se u tom sustavu dokazao kao kvalitetan sudac. Uz to i Milanovićeva relativizirajuća reakcija na presudu HDZ-u je potpuno promašena, a reakcije na vlastite kritičare potpuno su mu nenormalne”.

Komentiraj