DALIJA OREŠKOVIĆ: “Milanović je nadmašio i Grabar-Kitarović”

Nerazjašnjeni odlazak predsjednika Republike u posjet albanskom premijeru “strahovito ide na štetu” Zoranu Milanoviću, jer je pogazio sve najave iz predizborne kampanje da će se zauzimati protiv korupcije, ocijenila je u Dnevniku Nove TV saborska zastupnica Dalija Orešković.

“Predsjednik, prije svega, treba objasniti i podastrijeti dokaze je li to bio službeni ili privatni put. Dosadašnje su informacije kontradiktorne, i ne služe mu na čast”, kazala je Orešković.

Ako je to bio privatni put, trošak bi morao snositi sam dužnosnik, kazala je ocjenjujući da bi ovaj slučaj “mogao biti kudikamo gori” od svojedobnog odlaska bivše predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u Sjedinjene Američke Države.

“I predsjednik i premijer, ili ministar vanjskih poslova, trebali bi objasniti je li taj put unaprijed dogovoren”, kazala je Orešković, podsjećajući da, prema Ustavu, vanjsku politiku sukreiraju predsjednik Republike i Vlada. “Ne može svatko od njih voditi svoju vanjsku politiku, a da građani ne znaju kome odgovaraju”, kazala je.

Sve to “strahovito ide na štetu” ugledu predsjednika Republike, i to već nakon pola godine mandata, kazala je Orešković. “Nadmašio je svoju prethodnicu. Oboje su pokazali da ne poštuju građane koji su ih izabrali”.

Ako je Milanović pritom još i naplaćivao savjete koje je možda davao albanskom premijeru Ediju Rami, tada bi to, prema Orešković, bio “prvorazredan skandal koji bi mogao izazvati i obziljnije postupke od onih koje vodi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa”. “Trag novca uvijek se može utvrditi. Ne bi više trebalo biti povjerenja u to što govori predsjednik Republike. Mi moramo uspostaviti državu čiji će dužnosnici polagati račune biračima”, uvjerena je Dalija Orešković.

Komentirala je i aferu snimljenog razgovora zamjenice ravnatelja Kliničke bolnice Sestara Milosrdnica Dijane Zadravec i ministra zdravstva Vilija Beroša, rekavši kako je istina da institucije trebaju utvrditi tko je počinio kazneno djelo neovlaštenog snimanja, ali da je riječ o “puno goroj” aferi.

Ovdje govorimo o dvije skandalozne afere, u kojoj se “dva krila lijevog i desnog krila političkog kartela natječu čija će biti veća”, ocjenjuje Orešković. “Sada ćemo vidjeti kako će se Plenkovićev ministar očitovati o putu predsjednika Republike u Albaniju, i kako će to skrenuti pozornost s političkog kadroviranja u natječajima koji bi trebali biti transparentni”.

Javni natječaji, kazala je Orešković, “očito služe fingiranju onoga čemu bi trebali služiti”. Ona kaže da treba oformiti “tijela s jačim ovlastima od postojećeg Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa”, ali i “poraditi na promjeni podnaičkog mentaliteta u vladajućim stukturama”. Povrh svega, Orešković pita “ima li volje u samim građanima koji bi na izborima trebali početi snažnije kažnjavati takvu koruptivnu politiku”.

Komentiraj