HINA/ Daniel KASAP

DALIĆ ‘Pregovori o nagodbi neće biti ni laki ni jednostavni’

Ministrica gospodarstva Martina Dalić komentirala je u četvrtak sastanak Izvanredne uprave Agrokora i novoosnovane Udruge dobavljača Agrokora. Podsjetimo, članica privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora i prokuristica Kraša, Marica Vidaković, poderala je nakon sastanka, pred novinarima, dokument o nacrtu strukture nagodbe u Agrokoru. Rekla je pritom kako to nije smjer koji su dobavljači spremni podržati.

“Izvanredni povjerenik predstavio je nacrt strukture nagodbe i time su počeli pregovori o nagodbi za Agorkor. Kao što smo očekivali, neće biti ni laki ni jednostavni i to ni ne mogu biti. Pokazalo se da je ukupan dug Agrokora 57 milijardi kuna, od kojih su 42 milijarde duga priznate. S druge strane, financijska izvješća pokazuju da je ukupna vrijednost imovine znatno manja”, kazala je Dalić, kako prenosi N1.

Dalić je podsjetila kako su dobavljači jedina kategorija vjerovnika koja je primila ispatu u gotovom novcu u dosadašnjem postupku. “Mali dobavljači isplaćeni su u cijelosti, a u tijeku je isplata dijela starih dugova i za velike i srednje dobavljače. Očekujem da se pregovori o nagodbi nastave i da vjerovnici u njima konstruktivno sudjeluju kako bi se postigla nagodba koja će omogućiti nastavak poslovanja. Upravo je zadržavanje poslovanja najveća vrijednost iz koje se mogu naplatiti”, dodala je.

O izjavi Marice Vidaković, koja je rekla da ‘gospoda vjerojatno neće imati ugodne blagdane, bar ne što se tiče dobavljača’, Dalić je rekla da želi da svi građani blagdane provedu u miru sa svojim obiteljima.

AGROKOR Vidaković poderala Ramljakov dokument

“Dioničari su nažalost oni na koje pada najveći teret. Najveći dioničar bio je Ivica Todorić, ali nije bio jedini. Ono što je Izvanredna uprava postigla, ne bi se moglo postići u redovitom stečajnom postupku. Nemoguće mi je komentirati je li HANFA pogriješila ili nije jer nije u mom mandatu da tumačim zakone u kojima djeluje HANFA. Kako će se proces završiti, naravno će se dogovoriti u nagodbi”, rekla je ministrica.

Komentiraj