DAČIĆ “SAD mijenja politiku prema Srbiji i Kosovu”

Srdjan Ilic/PIXSELL

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je u subotu da se promijenila politika Sjedinjenih Američkih Država prema Srbiji i Kosovu te isključio mogućnost da pregovori Beograda i Prištine budu okončani priznanjem neovisnosti Kosova ili dobivanjem mjesta u UN.

Dačić je, prigodom obilježavanja 100. obljetnice događaja kada je na Bijeloj kući istaknuta srpska zastava, novinarima u rezidenciji američkog veleposlanika u Beogradu rekao kako će potpora SAD-a pomoći u pronalaženju rješenja za srpsko-kosovske odnose.

Istodobno, tenzije na relaciji Priština-Beograd ne jenjavaju već danima, a srbijanski državni dužnosnici u svojoj retorici posljednja dva tjedna sve češće spominju “kompromisno rješenje” i “razgraničenje”, na što kosovski politički vrh uzvraća porukama da podjela teritorija ne dolazi u obzir, uz upozorenje da je moguća posljedica podjele teritorija Kosova – rat.

U tim je ocjenama najdalje otišao kosovski premijer Ramush Haradinaj.

“Podjela za mene znači rat, ja kažem to bez oklijevanja i rizično je da se govori o podjeli”, rekao je ranije ovog tjedna prištinskim medijima Haradinaj, govoreći o pitanju razmjene teritorija.

Na današnjoj svečanosti u rezidenciji američkog veleposlanika u Beogradu srbijanski šef diplomacije poručio je, pak, kako “nema nikakve šanse” da se proces pregovaranja završi davanjem stolice u UN-u Kosovu ili priznavanjem Kosova.

Dačić je rekao i da je američka politika prema Srbiji i Kosovu “do sada bila na autopilotu”, ali da se to promijenilo dolaskom Wessa Mitchella na dužnost pomoćnika državnog tajnika SAD za Europu i Euroaziju.

Srbijanski šef diplomacije i veleposlanik SAD u Srbiji Kyle Scott podigli su danas u rezidenciji američkog diplomate zastave dviju država, simbolički podsjećajući na Dan Srbije u SAD, kada je 28. srpnja 1918. godine tadašnji predsjednik SAD Thomas Woodrow Wilson dao izvjesiti srpsku državnu trobojnicu na Bijelu kuću u Washingtonu u znak zajedništva u pobjedi savezničkih snaga u Prvom svjetskom ratu.

Američki veleposlanik Kyle Scott rekao je novinarima kako drži da je “krajnje vrijeme” da se krene naprijed u razvijanju dobrih odnosa i prijateljstva dviju država.

Scott je naglasio kako se današnjim zajedničkim dizanjem državnih zastava na rezidenciji veleposlanika SAD u Beogradu, želi “odati počast Srbiji kao partneru, malom i hrabrom narodu koji se borio s nama u Prvom i Drugom svjetskom ratu”, izvijestila je s ove svečanosti Radio-televizija Srbije (RTS). Po riječima američkog veleposlanika, čast ukazana Srbiji 1918. u Washingtonu “ponovila se još samo jednom – 1920. godine kada se Francuska zastava vijorila nad Bijelom kućom”.

Srbijanski šef diplomacije naglasio je kako su se “naši preci zajednički borili za iste vrijednosti i u to ime položili svoje živote” i poručio da rata više ne smije biti. “Ratovi se ne smiju ponoviti i zbog toga se Republika Srbija zalaže za ostvarivanje regionalnog mira i stabilnosti, ulažući napore kako bi postala dio ujedinjene, demokratske Europe, i zbog toga nam je pozitivna dinamika bilateralnih odnosa sa SAD-om na vrhu vanjskopolitičkih prioriteta”, citira RTS Dačića.

Dačić je novinarima također rekao da je prištinska politika koja je do sada vođena propala i da Srbija nikada nije bolje stajala u odnosima s velikim silama, izvijestila je agencija Beta.

Prema izvješću Tanjuga, Dačić je u povodu informacija kako SAD, navodno, imaju novo konstruktivno rješenje u vezi s Kosovom, rekao da “nije riječ o novom rješenju, već o novom pristupu” i da “to predstavlja veliku promjenu”.

“To znači da su se otvorila vrata za traženje novog kompromisnog rješenja za koje SAD nisu bile spremne proteklih godina jer su smatrale da je to pitanje zatvoreno”, citira Dačića ova agencija.

Komentiraj