epa

DAČIĆ “Demarkacija granica Kosova i Srbije nije ‘jednostran proces'”

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je u ponedjeljak u povodu vijesti iz Prištine da se priprema demarkacija granice Kosova sa Srbijom, da to nije jednostran proces te se vlasti u Prištini njime ne mogu jednostrano baviti.

“Kosovo je jednostrano proglasilo neovisnost, ali o demarkaciji ne može odlučivati na isti način, jer postoje neke stvari koje se ne mogu tako raditi”, izjavio je Dačić na tiskovnoj konferenciji.

Komentirao je raniju izjavu predsjednika Povjerenstva kosovske vlade za demarkaciju granice Shpejtima Bulliqija.

Pripreme za obilježavanje linije sa Srbijom počele su prikupljanjem faktografske dokumentacije i izradom strategije na zahtjev kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, izjavio je ranije Bulliqi prištinskim medijima.

Dačić, koji je i prvi potpredsjednik srbijanske vlade, kategorički je poručio da “nema nikakvih koraka” u svezi s demarkacijom “dok se ne postigne dogovor“ i najavio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine u rujnu, ne isključujući mogućnost “još nekih sastanaka  na međunarodnim forumima, izvan tog dijaloga”.

“Trenutno nemamo neki prijedlog o kojem je postignut dogovor. O tome se tek razgovara. Ponekad se stvara dojam kao da je sve dogovoreno i riješeno“, ocijenio je Dačić.

“Praznim pričama” nazvao je mogućnost da Kosovo u zamjenu za sjever Kosova traži Preševo i Bujanovac, općine većinski naseljene Albancima  na jugu Srbije.

“Želimo najmanje loše rješenje za sve”, rekao je Dačić.

Stajalište Beograda je da “zemlje koje nisu iz ove regije prate taj proces (pregovora o Kosovu) i podrže rješenje do kojeg dođemo.

Ministrica vanjskih poslova Gane Shirley Botchwey izjavila je poslije sastanka s Dačićem kako će njezina zemlja “definitivno ponovo razmotriti ranije donijetu odluku o priznavanju jednostrano proglašene kosovske neovisnosti”.

Botchwey je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojim srbijanskim kolegom objasnila kako “nema ovlasti” donijeti odluku o povlačenu priznanja, te da je razgovarala s članovima vlade, a stvari će biti jasnije nakon njezina povratka u zemlju.

Dačić i Botchwey su podsjetili na dobre i prijateljske odnose bivše Jugoslavije i Gane, koje su bile i među utemeljiteljima Pokreta nesvrstanih te su naglasili zajedničku ocjenu i potrebu da dvije zemlje “revitaliziraju svoje odnose”.

Komentiraj