‘Crvena voda’ Jurice Pavičića osvojila i treću nagradu u Francuskoj

Književnik i novinar Jurica Pavičić dobio je već treću nagradu za francuski prijevod romana ‘Crvena voda‘. Osvojio je ‘Grand Prix de Littérature Policière‘ za najbolji strani kriminalistički roman u 2021. godini.

Riječ je o jednoj od najprestižnijih književnih nagrada koja se dodjeljuje od 1948. godine, i to za najbolji francuski i za najbolji strani krimić.

Roman ‘Crvena voda’ objavljen je u nakladi Profil knjige 2017. godine, a na francuski jezik preveo ga je Olivier Lannuzel. Francuski prijevod izašao je u nakladi izdavačke kuće Agullo koja je na društvenim mrežama objavila čestitku hrvatskom Jurici Pavičiću na sjajnom romanu i Olivieru Lannuzelu na izvrsnom prijevodu.

“Jako mi laska biti u društvu pisaca koji su mi po mnogo čemu uzori, kao što su, primjerice, Patricia Highsmith, Stanisław Lem, P. D. James te Ian Rankin. Nadam se da će ovo potaknuti prijevod romana Crvena voda i na druge jezike”, izjavio je Jurica Pavičić.

Za roman ‘Crvena voda’ u srpnju je festival Quais du polar u Lyonu Pavičiću dodijelio prestižnu nagradu ‘Le Point du Polar européen‘, za najbolji kriminalistički roman europskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik. Pavičićev je roman nedavno osvojio i nagradu francuskog mjesečnika za kulturu Transfuge za najbolji strani krimić.

Prije ovog uspjeha u Francuskoj, ‘Crvena voda’ postigla je zapažene uspjehe i u Hrvatskoj, osvojivši nagrade Ksaver Šandor Đalski i Fric.

Komentiraj