Crtica iz povijesti: Rat dviju ružā – sukob zemljoposjedničkog plemstva

Tijekom višestoljetne vladavine engleska kraljevska dinastija Plantagenet podijelila se na dvije grane – kuću York i kuću Lancaster. Njihovo dugogodišnje suparništvo dovelo je u 15. stoljeću do krvavih sukoba poznatih pod romantičnim nazivom »Rat dviju ružā«. Vođen je između 1455. i 1485. godine, te je bio zapravo isprekidan građanski rat koji se vodio oko engleskog prijestolja između sljedbenika kuće Lancastera i kuće York. I povod ratu bila je borba za prijestolje. Slabi i poluludi kralj Henrik IV. iz kuće Lancaster nije zadovoljio obitelj York pa je ona predložila svoga kandidata.

Zbog dinastijkog spora 22. svibnja 1455. kod Saint Albansa došlo je do krvavog okršaja koji je označio početak tridesetogodišnjeg rata do istrebljenja. Plemstvo se oštro podijelilo na dvije suprotstavljene strane, ali nasreću, njihov se sukob nije proširio i na ostale slojeve stanovništva. Rat je dobio naziv po simbolima sukobljenih strana jer je obitelj Lancaster kao simbol imala crvenu, a obitelj York bijelu ružu. Nakon što je svrgnut Henrik IV, idućih 15 godina vladao je Eduard IV. suzbijajući pobune Lancasterā. Na prijestolju ga je naslijedio brat Rikard III. koji je u utvrdu Tower u Londonu zatočio svoje nećake, mlade prinčeve, koji su umrli pod tajanstvenim okolnostima.

Priče o njihovu ubojstvu potaknule su nove pobune, a najsnažniju je predvodio Henrik Tudor iz kuće Lancaster. U Bitci kod Boswortha Rikard III. je poražen. Prema Shakespeareu, ostavši sam na bojištu, izrekao je rečenicu i danas poslovična značenja: »Kraljevstvo za konja!« Novi je kralj postao Henrik, koji je završio »rat ružā« oženivši se Elizabetom iz kuće York. Pobjednik je kao simbol uzeo crveno-bijelu ružu Tudora sjedinivši tako nekadašnje suprotstavljene simbole. Posljedice dugog rata oslabile su Englesku jer su izginule mnoge plemićke obitelji.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner