HINA/ Denis CERIĆ

CROBAROMETAR Predsjednici najbolje ocjene za rad u zadnje dvije godine

Nova Tv je u subotu objavila rezultate ankete Crobarometar, o popularnosti hrvatskih političara.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ima najveću potporu za svoj rad, u posljednje dvije godine. Rad joj podupire 56,6 posto, a ne podupire 36,6 posto birača, dok njih 6,7 posto ne zna.

Rad predsjednice podupire 88 posto HDZ-ovih birača i većina, točnije 56 posto birača MOSTA te 40 posto birača Živog zida i na kraju, 37 posto birača SDP-a.

Predsjednica je kod birača i povećala pozitivan dojam, U veljači o njoj pozitivan dojam ima 65 posto, a negativan njih 30 posto. Najbolji je to rezultat Grabar Kitarović u posljednjih godinu dana.

Kod premijera Plenkovića nema bitnih promjena. I dalje više ispitanika o njemu ima negativan dojam (49), a pozitivan 44 posto građana. Najbolje rangirani oporbeni političar je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida, o kojemu trenutačno pozitivan dojam ima 56 posto ispitanika, a negativan njih 34 posto.

Božo Petrov trenutačno može računati na 48 posto birača koji o njemu imaju pozitivan dojam te 42 posto njih koji o njemu misle negativno. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ima potporu 32 posto ispitanika, a 51 posto o njemu ima negativan dojam.

Kod HDZ-a trenutačno je najpopularnija Kolinda Grabar-Kitarović s potporom od 93 posto ispitanika, a odmah iz nje je Andrej Plenković s potporom od 91 posto, na trećem je mjestu među HDZ-ovcima Milan Bandić o kojemu pozitivan dojam ima 68 posto ispitanika.

SDP-ovim biračima najpopularnija je Anka Mrak Taritaš s potporom od 76 posto. Predsjednik stranke Davor Bernardić na drugom je mjestu s potporom od 70 posto, a na trećem je mjestu Ivan Vilibor Sinčić s potporom od 69 posto.

Kod Živog zida najpopularniji je predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić s potporom od 90 posto, drugi je među članovima te stranke Božo Petrov s potporom od 59 posto, na trećem je mjestu Kolinda Grabar Kitarović koja uživa potporu 51 posto birača Živog zida.

Kod birača Mosta najpopularniji je njihov predsjednik Božo Petrov s potporom od 87 posto. Slijedi Predsjednica s potporom od 78 posto i na trećem je mjestu Ivan Vilibor Sinčić koji uživa povjerenje 60 posto birača Mosta.

Sve tri institucije u veljači su povećale svoje ocjene kod birača, odnosno vratile povjerenje. Tako institucija Ureda Predsjednice dobiva ocjenu 3,17 ili „trojka“. Vlada ima ocjenu 2,47 ili „dvojku“ i to joj je najbolja ocjena u 11 mjeseci. I na kraju, Hrvatski sabor koji je također popravio ocjenu, sada su na 2,03, što mu je najbolja ocjena u posljednjih 10 mjeseci.

Komentiraj