Covid 19 odgađa dženazu na 25. obljetnicu genocida u Srebrenici?

Neizvjesno je hoće li ove godine, na 25. obljetnicu genocida u Srebrenici, biti održan kolektivni pokop, dženaza, identificiranih žrtava genocida, koja se od 2003. u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice održavala svakoga 11. srpnja, na dan kada je 1995. počeo najveći masakr u Europi poslije Drugoga svjetskog rata.

Organizacijski odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici nije jučer precizirao kako će biti organiziran kolektivni ukop sedmoro identificiranih žrtava, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Odbora Hamdija Fejzić.

Fejzić je objasnio kako je ove godine trebalo biti pokopano jedanaest identificiranih žrtava, ali četiri obitelji nisu dale suglasnost za pokop, jer ne mogu doći u Srebrenicu. Dodao je kako će konačna odluka biti donesena početkom srpnja i naglasio kako “se moramo pridržavati svih mjera koje budu na snazi uslijed pandemije virusa korona“.

Vlada Federacije BiH organizirat će posebnu komemoraciju video-linkom, premda je ranije planirano da na komemoraciju u Potočare dođu brojni svjetski državnici, koji su u međuvremenu otkazali dolazak.

Ove je godine upitan i Marš mira, proteklih godina uobičajeni trodnevni marš u kojemu su stotine ljudi hodale pedesetak kilometara šumskim putem do Srebrenice, kojim su se u srpnju 1995. spasili rijetki preživjeli, probivši se nakon višednevnog skrivanja do prvih položaja Armije BiH.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida. Za više od tisuću Srebreničana još se uvijek traga. Prema podacima RSE, za genocid i zločine u Srebrenici, Haški sud, Sud BiH te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su ukupno 47 osoba osudili na više od 700 godina zatvora te izrekli četiri doživotne kazne.

Komentiraj