FaH

ČOVIĆ: Referendum u RS-u neće se negativno odraziti na put BiH u EU

Hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je u ponedjeljak u Mostaru da održavanje referenduma u Republici Srpskoj neće negativno utjecati na odluku Europske unije da toj zemlji prihvati zahtjev za stjecanje statusa kandidata za članstvo.

“Siguran sam da što se tiče europskog puta, na bilo koji način to (referendum) neće usporiti naš put. To se moglo vidjeti iz izjava svih onih koji su nam slali poruke. U posljednjem kontaktu sa (slovačkim ministrom vanjskim poslova Miroslavom) Lajčakom sve se priprema da mi na idućoj sjednici Europskog vijeća 20. rujna dobijemo pozitivan odgovor”, rekao je Čović u Mostaru na upit novinara može li održavanja referenduma usporiti europski put zemlje.
Čović je opetovao da se odluke Ustavnoga suda BiH o referendumu kao i o drugim pitanjima moraju bespogovorno provoditi, ocjenjujući da održavanje izjašanjavanja o Danu Republike Srpske neće ništa dramatičnoga donijeti BiH.
Hrvatski član predsjedništva dodao je da nakon odobravanja zahtjeva za stjecanja statusa kandidata za članstvo pred vlastima BiH slijedi veliki posao nakon što zemlja dobije upitnike.
“Tek onda dolazi jedan ozbiljan posao. No, najvažnije je izbjeći političke zamke kako bi krajem iduće godine imati kandidacijski status”, dodao je Čović i pojasnio da se to razdoblje mora iskoristiti kako bi se BiH transformirala u ustavno-pravnome smislu.
“Odmah nakon izbora nastojat ću nametnuti tu dinamiku kako bi se riješila pitanja provedbe odluke Suda u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, reorganiziranja BiH kako opet ne bi došli blizu neke sljedeće kampanje za izbore”, rekao je Čović.

Komentiraj