COPERNICUS: Ovogodišnji rujan najtopliji u Europi i svijetu, arktički led dosegnuo drugu najnižu razinu

Znanstvenici iz Službe za klimatske promjene Copernicus objavili su da je ovogodišnji rujan bio najtopliji zabilježen za Europu i svijet. Također, temperature na sibirskom Arktiku i dalje su znatno iznad prosjeka, a arktički morski led na drugoj je najnižoj razini od početka satelitskih zapisa.

Naime, znanstvenici s Copernicusa izmjerili su da je globalno rujan 2020. bio 0,05° C topliji od rujna 2019. godine, prethodno najtoplijeg dosad. Podaci reanalize C3S pokazuju da je mjesec bio 0,63°C iznad prosječnih rujanskih temperatura standardnog tridesetogodišnjeg klimatološkog referentnog razdoblja (1981.-2010.).

Diljem Europe prosječne temperature u rujnu također su dosegle rekord, oko 0,2°C više od prethodnog najtoplijeg rujna 2018. Veliki dio kontinenta imao je iznadprosječne temperature za rujan, posebno jugoistočna Europa.

Na to hoće li 2020. godina postati najtoplija zabilježena godina utjecat će klimatski obrasci kao što je La Niña.

Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) provodi Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa (ECMWF) u ime Europske komisije i nadgleda globalnu i europsku klimu.

Arktički morski led dosegnuo drugu najnižu razinu

Na sibirskom Arktiku temperature su u rujnu nastavile biti toplije od prosjeka, nastavljajući ‘toplu čaroliju’ koja je zahvatila različite dijelove prostrane regije od ranog proljeća. Iako Sibir i Arktik imaju velike fluktuacije temperature iz godine u godinu, ove godine primijećena relativna toplina neobična je u svojoj veličini i postojanosti.

Podaci potvrđuju da je prosječna arktička razina morskog leda za rujan bila druga najniža zabilježena, nakon rujna 2012. godine. Na Arktiku je opseg morskog leda izrazito opao od 1979. godine kada su započela satelitska promatranja.

Trend se može vidjeti za sve mjesece u godini, ali posebno u rujnu, doba godine kada ledeni pokrivač doseže svoj godišnji minimum. Zbog pokretača klime, tipični godišnji ciklus morskog leda će opadati od ranog proljeća do kasnog ljeta kada dosegne minimalni opseg za tu godinu, obično u rujnu, nakon čega se morski led počinje ponovno graditi kako bi dosegao maksimum, koji se obično javlja u ožujku.

“U 2020. godini došlo je do neobično brzog pada leda arktičkog mora tijekom lipnja i srpnja, u istoj regiji gdje su zabilježene natprosječne temperature, što je uvjetovalo da minimum morskog leda bude posebno nizak ove godine. Kombinacija rekordnih temperatura i niskog arktičkog morskog leda u 2020. godini naglašava važnost poboljšanog i sveobuhvatnijeg praćenja u regiji koja se zagrijava brže nego bilo gdje drugdje u svijetu”, kazao je Carlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promjene Copernicus na ECMWF-u.

PHOTO: Pixabay

Komentiraj