“Coolturnom špicom” završio jubilarni deseti “Ja bih … Pet dana Sarajeva u Zagrebu”

Pet dana, na više divnih lokacija, zagrebačka je kulturna scena odisala duhom Sarajeva. U subotu je u Napretkovom kulturnom centru, “COOLturnom špicom” , s gostima iz BiH  zatvoreno jubilarno deseto izdanje festivala “Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu”.

Program su vodili Ismet Efendić i Goran Štrbac dok su za glazbeni dio bili zaduženi Narcis Vučina, kantautor i šansonijer, Emir Bukovica/Bukowsky, internacionalna rock zvijezda te Maja Milinković, fado pjevačica iz Lisabona. Drugi dio programa završnog dana festivala održao se u Kinu Kinoteka gdje su prikazane projekcije filmova redatelja Miroslava Ćire Mandića, kratkometražnog “Stvari na čuvanje” i dugometražnog igranog filma “Sanremo”. Kao gost projekcije redatelju se na hrvatskoj premijeri pridružio Zijad Mehić, prorektor za nastavu Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, ujedno i producent njegovog kratkometražnog filma.

I ove godine nam je Festival “Ja bih… 5 dana Sarajeva u Zagrebu” u hrvatsku metropolu doveo najvažnije umjetničke ‘duše’ i najuspješnije profesionalce u području kulture iz susjedne nam BiH, njegujući tako već čitavo desetljeće bliskost i kulturnu suradnju tih dvaju gradova, odnosno država. Tako smo na svečanom otvorenju u Galeriji Klovićevi dvori, imali priliku vidjeti izložbu “Plakati, crteži, ilustracije” Dejana Slavuljice (ALU Sarajevo) nakon čega je uslijedio koncert pod nazivom “Sve ove godine” fantastičnog glazbenog trija predvođenog jednim od najboljih i najcjenjenijih bosanskohercegovačkih gitarista, Boškom Jovićem, uz Maria Rašića na basu, te Bruna Philippa na klarinetu.

Jubilarno izdanje ‘Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu’, evo programa

Druženja u Kinoteci

U Kinoteci su održane brojne projekcije dokumentarnih i igranih filmova: dokumentarci s Aljazeera Balkans AJBdoc festivala, “Đemo” redateljskog dua Lejla Kajić/ Davorin Sekulić, te film “Dream team babe” Lejle Zvizdić o najstarijem ženskom bendu u Bosni i Hercegovini i šire, kao i projekciju omnibus igranog filma “Šta tebi znači BiH” (Alma Cocay, Rea Memić, Sara Ristić, Mirela Salihović), ali i igrani film “Pun mjesec” Nermina Hamzagića.

U KiC-u književna večer

U Kulturno informativnom centru održala se književna večer s Darkom Cvijetićem uz gosta Damira Uzunovića, direktora festivala  Bookstan-a i Baybook-a te kantautora i šansonijera Narcisa Vučinu, a prikazao se i film “Savršeni krug” Ademira Kenovića, koji je bio svojevrsni hommage legendi bosanskohercegovačkog glumišta Mustafi Nadareviću, a čijoj se projekciji pridružio i sam redatelj.

Festival “Ja bih… 5 dana Sarajeva u Zagrebu”  organizira Udruženje za promociju kulture i umjetnosti „Ja bih”, a u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Napretkovim kulturnim centrom, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Grada Zagreba, te Gradom Sarajevom i Gradom Zagrebom.

Festival se održao od 12. – 16. listopada na nekoliko lokacija u Zagrebu, a zagrebačka je kulturna scena jubilarni, deseti put, odisala duhom Sarajeva.

Komentiraj