Jubilarno izdanje ‘Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu’, evo programa

U Zagrebu se od 12. do 16. listopada, na nekoliko lokacija, održava jubilarno, deseto izdanje festivala ‘Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu’.

Festival organizira Udruženje za promociju kulture i umjetnosti ‘ja bih’, u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Napretkovim kulturnim centrom, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Grada Zagreba, te Gradom Sarajevom i Gradom Zagrebom.

Svečano otvaranje Festivala održat će se 12. listopada u Galeriji Klovićevi dvori, izložbom ‘Plakati, crteži, ilustracije’ Dejana Slavuljice (ALU Sarajevo). Izložbu će otvoriti prof. mag. Bojan Hadžihalilović sa sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, a nakon čega sve posjetitelje očekuje koncert pod nazivom ‘Sve ove godine’ glazbenog tria predvođenim jednim od najboljih i najcjenjenijih bosanskohercegovačkih gitarista, Boškom Jovićem, uz Maria Rašića na basu, te Bruna Philippa na klarinetu.

Drugi dan festivala, 13. listopada, rezerviran je za filmske projekcije. U Kinu Kinoteka mogu se pogledati dokumentarni filmovi s Aljazeera Balkans AJBdoc festivala, ‘Đemo’ redateljskog dua Lejla Kajić/ Davorin Sekulić, te film ‘Dream team babe’ Lejle Zvizdić o najstarijem ženskom bendu u Bosni i Hercegovini i šire.

U četvrtak, 14. listopada, program festivala otvorit će projekcija omnibus igranog filma ‘Šta tebi znači BiH’ (Alma Cocay, Rea Memić, Sara Ristić, Mirela Salihović) u Kinu Kinoteka. Ovim filmom četiri mlade redateljice daju jedinstveni uvid u život, rad, ljubav i nastojanje da skroje svoju budućnost u BiH.

Drugi dio programa održat će se u Kulturno informativnom centru u Preradovićevoj, gdje će se održati književna večer s Darkom Cvijetićem uz gosta direktora festivala knjige Bookstana i Baybooka Damira Uzunovića te kantautora i šansonijera Narcisa Vučinu.

I četvrti dan festivala, petak 15. listopada, nudi bogat program. U Kinu Kinoteka projicirat će se igrani film ‘Pun mjesec’ Nermina Hamzagića, u KIC-u će se obilježiti 25 godina od prvog prikazivanja filma ‘Savršeni krug’ Ademira Kenovića, koji je bio svojevrsni hommage legendi bosanskohercegovačkog glumišta Mustafi Nadareviću. Projekciji će se pridružiti i sam redatelj Ademir Kenović.

Završni dan festivala započet će ‘COOLturna špica’ s gostima iz BiH u Napretkovom kulturnom centru. Program će voditi Ismet Efendić i Goran Štrbac dok će za glazbeni dio biti zaduženi Narcis Vučina, kantautor i šansonijer, Emir Bukovica/Bukowsky, internacionalna rock zvijezda te Maja Milinković, fado pjevačica iz Lisabona.

Sve okupljene očekuje i predstavljanje TZ Sarajeva pod nazivom ‘Moje Sarajevo moja priča’ uz goste Darka Cvijetića, Damira Uzunovića i Ademira Kenovića, a razgovore s njima će voditi Hrvoje Pukšec, poznati freelancer novinar.

Drugi dio programa završnog dana festivala održat će se u Kinu Kinoteka gdje posjetitelje očekuju projekcije filmova Miroslava Ćire Mandića. ‘Stvari na čuvanje’ je kratki igrani za čiju je produkciju zaslužan Zijad Mehić (ASU Sarajevo). Nakon kratkometražnog, goste očekuje i dugometražni igrani film ‘Sanremo’. Riječ je o ljubavnoj priči sastavljenoj od fragmenata sjećanja potaknutih pjesmom. Kao gost projekcije redatelju Miroslavu Ćiri Mandiću na hrvatskoj premijeri pridružit će se Zijad Mehić, prorektor za nastavu Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Komentiraj