Concorde je prije 45 godina donio revoluciju u komercijalnim letovima

Screenshot YouTube

Ove godine se obilježava 45. godišnjica od prva dva uspješno izvedena komercijalna leta nadzvučnog putničkog zrakoplova Concorde. Dana 21. siječnja 1976. godine jedan zrakoplov je krenuo iz Londona u Bahrein, dok je drugi krenuo iz Pariza u Senegal te zatim prema Brazilu.

Concorde je bio revolucionarni projekt u povijesti zrakoplovstva i zrakoplovnom prometu, koji su dogovorile britanska i francuska vlada. Za izgradnju “futurističkih” aviona su bile zadužene tvrtke British Aircraft Corporation i Aérospatiale. Prvi pokusni let je izveden 1969. godine.

Concorde je mogao doseći brzinu od 2 180 km/h. Ovi zrakoplovi imaju dužinu od 62 i raspon krila od 25 metara. Mogli su primiti sto putnika, najviše su služili za letove iz Pariza i Londona preko Atlantika. Godine 1986. jedan od zrakoplova Concorde je obišao Zemlju za 29 sati i 59 minuta. Zanimljivo je da je najbrži let od New Yorka do Londona trajao nešto kraće od tri sata.

Ovi avioni su putovali dvaput brže od brzine zvuka, no za let su trebali veliku količinu goriva i zahtjevno održavanje, a i putnička karta je bila vrlo skupa. Povučeni su iz službenog prometa 2003. godine.

 

Komentiraj