Clooney tužan zbog veze Nespressa i dječjeg rada na farmama kave

George Clooney, zaštitno lice Nespressa, obratio se javnosti nakon što je otkrivena poveznica između ovog brenda i farmi na kojima se uzgaja kava a na kojima rade djeca. To je otkriveno u programu „Dispatches“ koji se emitira na britanskom Channel 4 a koji je poznat po istragama problema u društvu, politici, zdravstvenom sustavu, međunarodnim odnosima i zaštiti okoliša. Clooney je rekao kako je bio „iznenađen i tužan“ kada je pročitao priču koji je objavio novinar „Dispatchesa“  Anthony Barnett.

Ovom novinaru odobren je ulaz na farme u Gvatemali koja je 10. zemlja na svijetu po proizvodnji kave. Nakon što je dobio pristup udaljenijim farmama, Barnett je rekao kako je vidio da djeca rade na tim farmama. S druge strane, Nespresso je isprva reagirao na te tvrdnje tako što je rekao da se pri uzgoju kave poštuju etički uzusi.

„Odrastajući na farmi duhana gdje sam kao 12-godišnjak povremeno radio svjestan sam kompleksnog problema uzgoja i dječjeg rada“, rekao je Clooney u izjavi za portal Deadline. „Zato sam se prije sedam godina pridružio Nespresso Upravnom odboru održivosti s ciljem da popravimo život uzgajivača. Jasno je da i upravni odbor i kompanija imaju još jako puno posla. I taj posao će biti obavljen. Nadam se da će ovaj novinar nastaviti istraživati uvjete rada i točno izvještavati ako se oni ne poprave“.

Guillaume Le Cunff, direktor Nespressa, izrazio je žaljenje glede Barnettovog izvještaja tvrdeći kako kompanija ne tolerira dječji rad te kako je to neprihvatljivo.

Komentiraj