Pixabay

Cijena blokade rada američke savezne vlade je 11 mlrd dolara

Djelomično zatvaranje saveznih ureda tijekom više od mjesec dana stajalo je gospodarstvo Sjedinjenih Država više od 11 milijarda dolara, od čega se 3 milijarde neće moći nadoknaditi, priopćeno je iz Kongresnog ureda za proračun (CBO).

“Zbog pada gospodarske aktivnosti CBO ocjenjuje da je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom tromjesečju manji za 3 milijarde dolara. U prvom tromjesečju 2019. razina BDP-a je manja za 8 milijarda dolara (…) što istodobno odražava petotjedni djelomični prekid rada savezne vlade i oporavak gospodarske aktivnosti”, dodaje se u priopćenju.

Tri milijarde dolara su oko 0,02 posto procjene BDP-a za 2019., dodaje CBO.

“Osim prikrivenog utjecaja na gospodarstvo u cjelini, utjecaj na radnike i pojedine kompanije bit će još veći”, ističe CBO. “Neke tvrtke u privatnom sektoru nikad neće nadoknaditi gubitak prihoda”.

“Premda će se glavnina BDP-a izgubljenog u četvrtom tromjesečju 2018. i u prvom tromjesečju 2019. naposljetku nadoknaditi, CBO ocjenjuje da se oko 3 milijarde neće moći nadoknaditi”, dodaje.

Nakon više od mjesec dana blokade kojom je bilo obuhvaćeno 800.000 državnih službenika, američki predsjednik Donald Trump je u petak objavio da je postignut dogovor o prekidu “shutdowna” koji predviđa financiranje saveznih služba do 15. veljače.

Ipak je zaprijetio novom proračunskom blokadom nakon toga ako se ne postigne konsenzus o izgradnji zida na meksičkoj granici za koji traži da se financira iz proračuna i kojemu se demokrati protive.

Komentiraj