epa06976998 Right wing protesters hold a banner reading: 'Criminal Foreigners Out!' as they gather at the place where a man was stabbed overnight 25 August 2018, in Chemnitz, Germany, 27 August 2018. A 35-year-old man reportedly was stabbed and died shortly after what police described as a 'scuffle between members of different nationalities' at a city festival. The incident kept police and the city government busy since then as there were several spontaneous marches of hundreds of right-wing supporters in Chemnitz. EPA/FILIP SINGER

Novi marš ultradesnice u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu okupio je u petak navečer oko 3500 osoba no prošao je bez incidenata, objavila je policija.

Uz transparent na kojemu je pisalo “Ima nas i više! I stalno se vraćamo!” prosvjednici su se okupili ispod spomenika Karlu Marxu prije nego što su promarširali centrom grada, praćeni brojnim policijskim snagama.

Njemačku su potresli najnasilniji prosvjedi krajnje desnice zadnjih desetljeća nakon što je 26. kolovoza u gradu Chemnitzu, u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, nožem ubijen 35-godišnji Nijemac za što su uhićena dvojica tražitelja azila, Sirijac i Iračanin.

Chemnitz se zbog toga našao u središtu najveće rasprave u Europi u kojoj se sučeljavaju pristaše strožega pristupa imigraciji, posebno u Italiji i istočnoj Europi, s pristašama umjerenijega stajališta koje predvode njemačka kancelarka i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Na marševe ultradesnice odgovorilo je prije tjedan dana 65 tisuća ljudi koji su se okupili na rock koncertu protiv rasizma, pod geslom “Nas je više”, a događaj su poduprli i najviši državni dužnosnici, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i šef diplomacije Heiko Maas.

Komentiraj

PREKOepa
Podijeli objavu
Prethodni članakSAD traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a
Sljedeći članakKLOŠTAR PODRAVSKI Smrt u jarku
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.